Od 1 lipca nastąpi fuzja kontroli jakości żywności w jednej wyspecjalizowanej instytucji – Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) - poinformował UOKiK. Będzie ona podlegać Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Chcemy, aby żywność, która trafia na polski rynek była żywnością bezpieczną i wysokiej jakości. Jedna inspekcja będzie badała żywność na etapie producenta, przetwórcy, importu i sklepów detalicznych - powiedział Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa podczas konferencji prasowej.
Obecnie jakość żywności w sklepach sprawdza Inspekcja Handlowa, a na wcześniejszych etapach obrotu – IJHARS (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych).
Fuzja tych dwóch instytucji ma pozwolić na efektywniejsze wykorzystanie potencjału inspektorskiego, a kontrole będą prowadzone przez jeden organ w sposób kompleksowy w całym łańcuchu dostaw od "pola do stołu" - czytamy w komunikacie UOKiK.
IJHARS walczy z fałszerzami wyrobów mięsnych
- Wszyscy chcemy, aby kontrole artykułów rolno-spożywczych były prowadzone w sposób kompleksowy. Stąd pomysł "małej fuzji" inspekcji żywności - zaznaczył prezes UOKiK Tomasz Chróstny.
Kontrolerzy będą sprawdzać, czy produkty spożywcze nie są zafałszowane i czy są właściwie oznaczone. Kontrole obejmą żywność nieprzetworzoną i przetworzoną, a także opakowania artykułów spożywczych.
IJHARS będzie też sprawdzać jakość dań, które są serwowane w barach, restauracjach, szkolnych stołówkach czy zakładach cateringowych przygotowujących posiłki dla szpitali. IJHARS będzie mogła nakładać na przedsiębiorców kary, a także wycofać ze sklepów całą partię zafałszowanej żywności.
UOKiK w celu wzmocnienia IJHARS przekaże również 5 laboratoriów żywnościowych: w Katowicach, Kielcach, Olsztynie, Poznaniu i Warszawie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl