Firmy z rynku owoców i warzyw opublikowały pierwsze prognozy i rekomendacje dotyczące epidemii koronawirusa. Według Europejskiej Unii Owocowej (EFPA) dotychczasowe doświadczenia pokazały, że nie dochodzi do przeniesienie zakażenia poprzez spożywanie pokarmu.
Jak wynika z komunikatu, który podaje Polska Agencja Prasowa, pomimo, że nowy koronawirus może pozostawać na powierzchniach przez kilka godzin lub nawet kilka dni, jest bardzo mało prawdopodobne, aby wirus utrzymał się na powierzchni przy przenoszeniu, podróży i ekspozycji na zmiany temperatur.
Unia zwróciła uwagę na fakt, że choć owoce i warzywa pozostają bezpieczne, to wirus nie pozostaje bez wpływy na samą branżę. Problemem jet np. eksport owoców do Chin m.in. z Unii Europejskiej. Ponadto, kłopoty pojawiają się wewnątrz rynku europejskiego. Pojawiają się pierwsze ograniczenia wynikające z braku kierowców i personelu firm przewozowych na obszarach objętych koronawirusem, co może skutkować tym, że w niektórych miejscach będą niedobory.
EFPA zwraca uwagę, że przed dostawcami jest duże wyzwanie. Będą musieli tak zmieniać swoje kontrakty i łańcuchy dostaw, aby nie było zatorów w przepływach świeżej żywności.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl