Lidl testową placówkę otworzył na terenie kampusu Uniwersytetu Nowego w portugalskiej stolicy. Oprócz udogodnienia dla studentów, jakim jest jadalnia, gdzie mogą posilić się między zajęciami, w sklepie zastosowano też nowe rozwiązania technologiczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwszy Lidl z jadalnią
Wspomniany Lidl w Lizbonie ma prawie 1,5 tys. mkw powierzchni. W jadalni klienci mogą spożywać posiłki zakupione w części sprzedażowej. Asortyment sklepu oferuje to, co można znaleźć w tradycyjnym Lidlu, czyli np. świeże pieczywo, ale w testowym sklepie są pewne urozmaicenia. Chodzi np. o szerszy wybór ciast (świeżych i mrożonych), a także sok ze świeżo wyciskanych cytrusów. Nowością są dania obiadowe - pieczony kurczak oraz żeberka.
Lidl ma również stoisko do krojenia dorsza, które w Polsce nie jest dostępne.
Lidl stawia na ekologię
Jadalnia w testowym Lidlu to niejedyna nowość. Cały obiekt został zaprojektowany specjalnie tak, aby spełniał kryteria ochrony środowiska. Klienci będą mieli do dyspozycji, np. stacje do ładowania pojazdów elektrycznych. Hala sprzedażowa oraz jadalnia są wyposażone w oświetlenie LED, a na dwóch elewacjach zamontowano specjalne ekrany, które pochłaniają 85 proc. zanieczyszczeń pochodzących z atmosfery.
Również w Polsce Lidl zastosował pewne drobne rozwiązania proekologiczne. Chodzi o butelkomaty, które stanęły w 12 sklepach zlokalizowanych w Wielkopolsce. Można w nich oddawać wyłącznie butelki plastikowe, a za każdą z nich przyznawany jest rabat w wysokości 5 gr, który można wykorzystać podczas zakupów.