Kogo dotyczy nowa ustawa? Obowiązek przekazywania żywności ciągle jeszcze zdatnej do spożycia na cele charytatywne dotyczy zajmujących się sprzedażą żywności w sklepie lub hurtowni o powierzchni sprzedaży powyżej 250 metrów kwadratowych.
Dodatkowym warunkiem jest profil sprzedaży. Nowemu prawu podlegają sprzedawcy, których oferta produktów żywnościowych stanowią co najmniej 50 proc. całości wszystkich towarów. Jeśli firmy nie dostosują się do tych wymogów, mogą nawet stracić zwolnienie z VAT.
Ponadto od 1 marca 2020 r. wejdą w życie kolejne przepisy związane z marnowaniem żywności. Zgodnie z nimi handlowcy zapłacą 10 groszy za każdy kilogram zmarnowanych produktów. Do 30 kwietnia każdego roku pieniądze z tych wyliczeń będą musieli wpłacać na konto organizacji pozarządowych. Za niestosowanie się do przepisów grozić będzie kara od 500 zł do 10 tys. zł.
Ustawa przewiduje, że przekazywane mają być towary z jakiegoś powodu wycofane z dystrybucji, ale zdatne do spożycia. Głównie chodzi tu np. nieestetyczne opakowania Jednak szczególnie dużo żywności trafi do organizacji charytatywnych, bo zbliża się im termin przydatności do spożycia.
Ustawa nakazuje też sklepom prowadzenie kampanii informacyjnych na temat konsekwencji marnowania żywności. Nowy obowiązek nie będzie dotyczył alkoholi zawartości ponad 1,2 proc., w tym napojów , które powstały ze zmieszania piwa i innych napojów.
Jak już wcześniej informowaliśmy, problem jest poważny, bo Polacy wyrzucają 9 mln ton jedzenia rocznie. To przekłada się na straty w wielu obszarach, generując niepotrzebne koszty. Tracimy własne pieniądze, ale również energię elektryczną, przykładamy rękę do większych zanieczyszczeń spalinami z transportu, a także marnujemy cenne zasoby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl