Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
aktualizacja

Mięso w odwrocie. Polacy przeciętnie zjedli o 20 proc. mniej mięsa w 2019 roku

15
Podziel się:

W 2019 roku zjedliśmy o jedną piątą mniej mięsa przy porównaniu z wynikami za rok 2018 - wskazują dane Głównego Urzędu Statystycznego. To oznacza, że przeciętny Kowalski zjadł w ciągu roku o 15,9 kg mniej mięsa niż rok wcześniej.

Mięso w odwrocie. Polacy przeciętnie zjedli o 20 proc. mniej mięsa w 2019 roku
Mięso przestało być dla nas tak kuszącym produktem (zdj. ilustracyjne). (Flickr, Ruocaled, (CC BY 2.0))

Raport GUS-u "Rolnictwo 2019" opublikowany w lipcu 2020 roku wskazuje jasno, że mięso jest w odwrocie, jeżeli chodzi o naszą dietę. Dane, do których dotarł branżowy portal wiadomoscihandlowe.pl, wskazują, że statystyczny Polak zjadł 61 kg mięsa w ciągu roku.

To mniej o 15,9 kg w porównaniu z danymi za rok 2018. Wtedy to przeciętny Kowalski spożył 76,9 kg.

To potwierdzenie wyników innych badań, które pokazywały, że Polacy coraz chętniej rezygnują z mięsa na rzecz innych składników. Jeszcze w kwietniu badacze z IQS wskazali, że 43 proc. z nas nie je mięsa, lub też ogranicza jego spożycie.

Zobacz także: Zobacz też: Zbiory rolników uratowane. Minister: "Głodu nie będzie"

Natomiast sondaż z maja 2019 roku - wykonany i opublikowany przez Panel Ariadna - wskazał, że 38,5 proc. osób, które spożywają mięso, zdecydowały się na ograniczenie jego udziału w swojej diecie.

- Gdy nieco ponad dwa lata temu informowaliśmy o tym, że 58,6 proc. Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa na rzecz produktów roślinnych, dla wielu odbiorców nasz komunikat brzmiał wręcz niedorzecznie - mówi Maciej Otrębski, strategic partnerships manager w kampanii RoślinnieJemy.

Otrębski, cytowany przez Wiadomości Handlowe, ocenił, że deklaracje coraz większego odsetka Polaków o ograniczaniu mięsa, mają "rzeczywiste przełożenie na zwyczaje żywieniowe". Wpływa na to większa świadomość o dobrostanie zwierząt, jak i również coraz powszechniejszy dostęp do produktów pochodzenia roślinnego.

- 20-proc. spadek spożycia mięsa na osobę w 2019 roku to realny zwiastun zmieniających się norm społecznych - podkreśla Maciej Otrębski.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(15)
WYRÓŻNIONE
smakosz
4 lata temu
Jak kupować np. szynkę jeśli w niej jest 50 procent solanki. Na drugi dzień zaczyna się psuć.
Ja
4 lata temu
Jak zamiast miesa produkuną paszę nasaczona nie wiadomo czym . Ludzie mądrzeją i wola vo innego jeść.
Seb122
4 lata temu
widocznie ludzie zrozumieli że lepiej kupić porządną szynkę, kiełbasę raz na jakiś czas, a nie byle co jeść codziennie
NAJNOWSZE KOMENTARZE (15)
Henio
4 lata temu
Bieda zaglda do polskich domostw ! Nie stać Polaków na mięso ! Ot cała prawda !
mily
4 lata temu
mieso czy produkt mieso podobny? polacy miesa raczej nie jedza chyba ze co nieliczxni na wsi.....
MisiaCzek
4 lata temu
Większość z tych „mięs”, z których zrezygnowali Polacy, ma tyle wspólnego z prawdziwym mięsem co ja z Mister Universum. I ja i on jesteśmy dużymi facetami i na tym podobieństwa się kończą.
Michał
4 lata temu
Niech dalej windują ceny to będą sami to jedli a wołowina to już chyba tylko dla bogatych żydów i talibów.
Smakosz serów
4 lata temu
Jak produkują takie g o wn o , którego nie da się jeść, to na co liczą ??????