Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Mięso z próbówki coraz bliżej. Pierwsze w sprzedaży mają być parówki

14
Podziel się:

Niemiecka firma The Cultivated B jest pierwszą firmą ubiegającą się o zezwolenie na sprzedaż mięsa hodowanego komórkowo w Europie - informuje serwis innpoland.pl. Zawnioskowano już o zgodę na wprowadzenie do sprzedaży parówki, która ma być połączeniem białek roślinnych z mięsem z probówki.

Mięso z próbówki coraz bliżej. Pierwsze w sprzedaży mają być parówki
Już niedługo w Europie być może będzie można zjeść hot-doga z próbówki (Pixabay)

The Cultivated B, spółka zależna grupy Infamily Foods chce w Europie sprzedawać hodowane mięso komórkowe, a dokładniej parówki, które mają być połączeniem białek roślinnych z mięsem z probówki. Wniosek o zgodę na wprowadzenie do sprzedaży jest już w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Mięso z próbówki

"Produkt czeka długi proces zatwierdzania, potrwa co najmniej 18 miesięcy. Zdaniem ekspertów to mogą być nawet lata. Mięso z hodowli komórkowej podlega rozporządzeniu Unii Europejskiej w sprawie nowej żywności, więc takie hot-dogi będą rygorystycznie sprawdzane" - informuje serwis innpoland.pl.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kraje bałkańskie poza UE. "Przychodzą z samymi dobrymi wiadomościami"

Dotychczas jedynym krajem, w którym mięso komórkowe zostało dopuszczone do sprzedaży, jest Singapur. Pod koniec grudnia 2020 r. otwarto tam pierwszą restaurację serwującą dania z mięsem komórkowym z kurczaka. Amerykańskie start-upy zajmujące się produkcją mięsa komórkowego (UPSIDE Foods i Good Meat) ogłosiły niedawno, że otrzymały od Amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa (USDA) pozwolenie na sprzedaż mięsa kurczaka hodowanego metodą komórkową.

W tym roku przypada 10. rocznica prezentacji pierwszego burgera wyprodukowanego metodą komórkową. Odbyła się ona podczas konferencji w Londynie i dokonał jej holenderski naukowiec Mark Post. Wówczas koszt produkcji tego burgera wyniósł 300 tysięcy dolarów. Dziesięć lat później szacuje się, że produkcja takiego kawałka mięsa kosztuje już tylko nieco ponad 20 dolarów.

W Polsce będzie hodowane mięso komórkowe

LabFarm, pierwsza w Polsce firma, która pracuje nad pozyskaniem mięsa komórkowego w warunkach laboratoryjnych, rozpoczyna kolejny etap produkcji, hodowlę komórek w bioreaktorach. Tym samym produkcja nuggetsów z probówki staje się coraz bardziej realna.

Firma uruchomiła laboratorium w grudniu 2022 r. Aktualnie trwają w nim prace nad wyhodowaniem komórek mięsa drobiowego.

W planach jest budowa centrum badawczego nowoczesnych technologii w Pionkach i uruchomienie linii pilotażowej w 2025 r. Działalność laboratorium jest finansowana ze środków własnych właściciela i prezesa grupy KPS Food Jarosława Krzyżanowskiego. W kolejnych etapach rozwoju inwestycji przewidziany jest udział środków publicznych i zaangażowanie prywatnych inwestorów. Łączna inwestycja szacowana jest na kwotę kilkuset milionów złotych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(14)
WYRÓŻNIONE
Bzyk
rok temu
Mięso z probówki dla plebsu, a zwierzyna dla,,elit". Idzie nowe
Paróweczka🎚️
rok temu
Cyt. Mięso z próbówki coraz bliżej. Pierwsze w sprzedaży mają być parówki... proponuję wysłać je do kościoła w Dąbrowie Górniczej bezkarni sukienkowi przetestują je z dziką rozkoszą nawet maczane w musztardzie zamiast wazelinki !
jazz
rok temu
W parówkach już od dawna nie ma prawie mięsa, więc w sumie wystarczy zmienić etykiety :-)
NAJNOWSZE KOMENTARZE (14)
A łuuuu....!
rok temu
Podobno parówki podają do jedzenia w sukienkowych seminariach... ale tylko pokrojone na plasterki 😭 !
Paróweczka🎚️
rok temu
Cyt. Mięso z próbówki coraz bliżej. Pierwsze w sprzedaży mają być parówki... proponuję wysłać je do kościoła w Dąbrowie Górniczej bezkarni sukienkowi przetestują je z dziką rozkoszą nawet maczane w musztardzie zamiast wazelinki !
Już kiedyś
rok temu
naukowcy wyhodowali ludzkie ucho na grzbiecie myszy... bardzo szybko okazało się, że to kant... Następnie przez około 30 lat nieustannie karmiono nas propagandą, że już wkrótce naukowcy będą hodować organy do przeszczepów z komórek macierzystych... Nagle temat umarł, bo okazało się, że naukowcy niczego wyhodować nie potrafią i nigdy nie potrafili... W jaki, więc sposób hodują to mięso i po co ma być mieszane z białkiem roślinnym... Prawdziwe mięso ma białko zwierzęce... Każdy sztuczny produkt spożywczy wyprodukowany do tej pory przez człowieka ma negatywne skutki dla ludzkiego zdrowia..
Już kiedyś na...
rok temu
ludzkie ucho na grzbiecie myszy... bardzo szybko okazało się, że to kant... Następnie przez około 30 lat nieustannie karmiono nas propagandą, że już wkrótce naukowcy będą hodować organy do przeszczepów z komórek macierzystych... Nagle temat umarł, bo okazało się, że naukowcy niczego wyhodować nie potrafią i nigdy nie potrafili... W jaki, więc sposób hodują to mięso i po co ma być mieszane z białkiem roślinnym... Prawdziwe mięso ma białko zwierzęce... Każdy sztuczny produkt spożywczy wyprodukowany do tej pory przez człowieka ma negatywne skutki dla ludzkiego zdrowia..
TWN
rok temu
Człowieku obódź się, skorzystaj z rozumu zanim będzie za późno