Według badania, przeprowadzonego we współpracy z organizacją humanitarną Oxfam Intermon, na plantacjach warzyw i owoców w krajach UE pracuje już co najmniej 2,4 mln imigrantów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Autorzy raportu wskazują na nadużycia
Zdaniem ekspertów hiszpańskiej uczelni precyzyjna liczba imigrantów zatrudnionych jako siła robocza w europejskim rolnictwie nie jest znana, do czego przyczynia się m.in. zjawisko wyzyskiwania i wykorzystywania przybyszów oraz ukrywania ich obecności w gospodarstwach rolnych.
Imigranci stali się strukturalnym elementem łańcucha rolno-spożywczego w UE, co oznacza, że nadużycia, których doświadczają, są również strukturalne - ocenił współautor raportu Carlos Ruiz.
Wśród najczęściej doświadczanych form nadużyć wobec zatrudnionych w europejskim rolnictwie autorzy wymienili zarobki niższe od minimalnej pensji krajowej, zmuszanie do pracy w nadgodzinach, a także zakwaterowanie w pomieszczeniach niespełniających wymogów sanitarnych.
Powszechnym zjawiskiem na europejskich plantacjach, jak dodają autorzy raportu, są też wypadki przy pracy imigrantów, które wynikają często z braku odpowiedniego przeszkolenia. Najpowszechniejszymi urazami są udary wynikające ze zbyt długiego przebywania na słońcu, pogryzienia przez psy, a także upadki i rany odniesione przez niewłaściwe używanie narzędzi i maszyn rolniczych.
Raport został opracowany na podstawie analizy badań naukowych dotyczących sytuacji imigrantów na europejskich plantacjach w latach 2018-2023.