Długi weekend czerwcowy przywitał sprzedawców na bazarze przy Hali Mirowskiej tłumami. Większość kupujących w torbach miała truskawki, których ceny na tym bazarze wahały się w okolicach 10-15 zł za kilogram (w zależności od odmiany). Czasem jednak można było trafić na cenę rzędu 7,50 zł/kg. Trzeba było się jednak pospieszyć, ponieważ owoce po takiej cenie schodziły na pniu.
To spora różnica w porównaniu do oferty sprzedawców rozkładających stoiska przy ulicach w mieście. U nich za truskawki warszawiacy płacą w tym momencie ok. 13-15 zł/kg.
Na ceny tych sezonowych owoców wpływ ma przede wszystkim położenie miejscowości, w której są sprzedawane. Jak informował portal Sad24.pl, im bliżej mazowieckiego Czerwińska nad Wisłą - czyli "truskawkowej stolicy Polski" - tym łatwiej o niższą cenę. Mniej zapłacimy za te owoce, jeżeli sami zdecydujemy się je zebrać u plantatorów.
W money.pl natomiast pisaliśmy, że na cenę truskawek wpływ mają przede wszystkim sprzedawcy. Według plantatorów w hurcie ceny owoców już spadły, a to kupcy wciąż utrzymują ich wysoką cenę.
Duża rozbieżność cen czereśni i borówek
Zostawmy jednak truskawki i rozejrzyjmy się za czereśniami. O tych też w ostatnich dniach jest głośno, gdyż ich ceny nierzadko przekraczają 40 zł za kilogram.
Od razu jednak trzeba uspokoić - kupujący te owoce na bazarze przy Hali Mirowskiej aż tyle nie zapłacą. W najdroższym wariancie za czereśnie trzeba tam zapłacić 30 zł za kilogram. Wystarczy się jednak dobrze rozejrzeć, aby znaleźć ofertę nawet o 10 zł niższą.
To samo dotyczy ceny borówek amerykańskich. Jako pierwsze w oczy się rzucają oferty na poziomie 35 zł za opakowanie 250 g. Spacer w głąb bazaru do dalszych stoisk jednak uspokoi zarówno nas samych, jak i nasz domowy budżet. Borówkę można bowiem znaleźć w cenie nawet 18 zł, co też widać na powyższym zdjęciu.
Szparagi na niemal każdym stoisku, droga fasola
To, co rzuca się w oczy, to wszechobecność szparagów. Dostępne są niemal na każdym stoisku, które oferuje owoce i warzywa.
A jaka jest ich cena? Nawet 8 zł za pęczek. Za szparagi zielone najwięcej zapłacimy 12 zł za pęczek, a za fioletowe - 14 zł.
Zaskakuje natomiast cena fasoli szparagowej. Za tę pochodzącą z Polski trzeba zapłacić 30 zł za kilogram. I to jest oferta powtarzająca się na przeróżnych stoiskach.
Skąd wysokie ceny owoców i warzyw? Z odpowiedzią na to pytanie przychodzi ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera. - Pogoda, szczególnie zimne noce, nie pomagają roślinom nadgonić wiosenne opóźnienia w wegetacji. Przekłada się to na wysokie ceny ubiegłorocznych warzyw. Nadal mało, jak na tę porę roku, jest truskawek - tłumczył w rozmowie z PAP.