- Wpływ na cenę będzie miał przede wszystkim wzrost kosztów produkcji - tu głównie chodzi o paliwo przy zbiorze i transporcie - oraz koszty zbioru. Ceny energii, gazu, węgla nie wpływają zasadniczo na produkcję szparaga, bo jest to uprawa polowa, gdzie w dodatku ochronę chemiczną stosuje się dopiero po zbiorach - mówił dla serwisu sadyogrody.pl Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.
Dodawał, że w sezonie cena szparaga nie powinna przekroczyć 20-25 zł za kilogram - bo też nie może być ona "windowana" za wysoko. Jednak na samym początku sezonu cena jest znacznie wyższa niż wspominał Jakobsze.
Jak informuje "Fakt" na giełdzie Bronisze cena kilograma szparagów w hurcie sięga 46 zł. O tej samej porze w ubiegłym roku szparagi kosztowały ok. 38 zł za kilogram.
"W sklepach ceny są jeszcze wyższe. Rolnik z lubelskiego chce za kilogram świeżych szparagów 50 zł, Biedronka prawie 2 zł więcej, Netto prawie 60 zł" - czytamy w dzienniku.
To kolejne warzywo, którego cena w 2023 r. jest wyższa niż rok wcześniej. Tak było również z papryką czy cebulą.
Ceny szparagów w sklepach
Cena kilograma szparagów w sklepach nierzadko przekracza 50 zł. "Fakt" sprawdził, ile kosztują szparagi w wybranych sklepach. W Netto pęczek meksykańskich szparagów o wadze 250 g kosztuje 14,99 zł (59,96 za kilogram zł). Natomiast w gazetce Auchan hiszpańskie szparagi eko kosztują 98,36 zł/kg. W sklepie można też znaleźć warzywo za 13,39 (cienki pęczek, wychodzi 53,56 zł/kg) oraz półkilogramową porcję w cenie 25,79 zł (51,58 kg).
Taniej było w Carrefourze, gdzie zielone szparagi kosztowały 16,99 zł/kg, a białe 23,49 zł. Z kolei w Kauflandzie była promocja - tutaj zielone szparagi kosztowały 10,40 zł/kg.