Statystyki Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj pokazują, że w supermarketach udział brązowych jaj wynosi około 30 proc. Jeszcze dziesięć lat temu brązowe jaja były bardziej popularne niż białe.
Brązowe jaja znikną ze sklepów. Produkcja przestaje się opłacać?
Henner Schoenecke, przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Producentów Jaj, cytowany przez dw.pl, uważa, że już teraz brązowych jaj jest coraz mniej, a w przyszłości mogą zniknąć całkowicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Powodem tego jest decyzja hodowców, którzy rezygnują z brązowych kur na rzecz białych. Schoenecke wyjaśnia, że białe kury mają "większy potencjał genetyczny", ponieważ "żyją dłużej i dłużej znoszą jaja".
Serwis wskazuje, że białe kury są również łatwiejsze w utrzymaniu i bardziej mobilne. Są to zwierzęta, które łatwiej znajdują pożywienie i wodę, a także są lżejsze i mniejsze, co dotyczy również ich jaj.
- W przeszłości brązowe jaja miały twardszą skorupkę, dzisiaj już nie. Nie ma też różnicy w smaku - zapewnia przewodniczący.
Dla ras kur obowiązuje zasada, że białe kury znoszą białe jaja, a brązowe kury - brązowe jaja. Badanie przeprowadzone na zlecenie Stowarzyszenia Niemieckiego Przemysłu Drobiarskiego wskazuje, że najczęściej po brązowe jaja sięgają starsi klienci.
Z kolei młodzi nie zwracają uwagi na kolor i przywiązują większą wagę do sposobu hodowli i regionalności. Dla większości osób kolor skorupki jest bez znaczenia, choć są wyjątki. Jeden z nich to Wielkanoc, kiedy klienci częściej wybierają białe jaja.