Białko to podstawowy budulec wszystkich narządów w naszym organizmie. Uczestniczy w przemianie materii i dba o prawidłowe funkcjonowanie całego ciała. To od niego zależą też wzrost, rozwój i regeneracja organizmu. Jeżeli szukamy źródła białka, to zazwyczaj sięgamy po nabiał lub mięso.
Za najlepsze źródło białka uważany jest kurczak. Jak podaje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, w 2022 r. Polska wyeksportowała 1,6 mln ton mięsa drobiowego i podrobów drobiowych. Lepszym wynikiem mogą pochwalić się tylko Brazylia i Stany Zjednoczone. W tym samym roku w przeliczeniu na osobę średnia spożycia drobiu w naszym kraju wynosiła 27 kg przy światowej średniej na poziomie 15 kg.
Czym jest produkt wysokobiałkowy?
Zgodnie z prawem – rozporządzenie Parlamentu Europejskiego nr 1924/2006 – oznaczenie to może być stosowane tylko wtedy, kiedy przynajmniej 20 proc. wartości energetycznej środka spożywczego pochodzi z białka.
Oczywiście produkty wysokobiałkowe, by mogły pojawić się na rynku, muszą być odpowiednio przygotowane i podane.
Z takim wyzwaniem zmierzyła się marka Duda, której właścicielem są Zakłady Mięsne Silesia S.A.
Marka wprowadziła do sprzedaży zupełnie nową linię produktów o nazwie Duda High Protein, które są oparte na mięsie drobiowym.
- Celem naszego projektu High Protein była odpowiedź na potrzeby rynku i konsumenta. Podniesienie białkowości to odpowiedź na trend żywieniowy. Wszyscy chcemy być fit, chcemy ćwiczyć. Dlatego pokusiliśmy się o podniesienie białkowości w produktach, żeby trafić do szerszej grupy konsumentów – zapewnia Joanna Zwolańska, główny menadżer ds. rozwoju i technologii w ZM Silesia.
Efekt? Parówki Duda High Protein posiadają najwyższą w Polsce ilość białka na 100 g produktu. W jednej paczce jest 50 g białka. W kurczaku gotowanym i sprzedawanym w plastrach z serii Duda High Protein jest aż 25 g białka w jednej paczce.
- Konsumenci oczekują od nas, żeby przygotowując dla nich ofertę, zastanowiać się, w jaki sposób produkt wpływa na ich kondycję fizyczną i psychiczną, w jaki sposób wpływa na to, jak się czują, jak funkcjonują i jak wyglądają – wyjaśnia Marietta Stefaniak, wiceprezes zarządu ds. strategii i rozwoju w ZM Silesia. - W przypadku produktów opartych na surowcach mięsnych dotychczas takiej linii nie było, co jest zaskakujące, bo mięso jest najlepszym źródłem białka, jakie znamy – dodała.
Trzy lata pracy
Duda High Protein zaprezentowano na Kongresie Mięsnym organizowanym w Warszawie. Podczas wydarzenia zaprezentowano też inne innowacyjne produkty. To dania gotowe, łączące w swoim składzie jakościowe mięso z kurczaka oraz pełne witamin warzywa W tej linii firma zaoferuje kotlety, hamburgery, rumsztyki oraz dwa rodzaje nuggetsów i medalionów.
- Prace nad Duda High Protein rozpoczęliśmy w 2020 r. Był to projekt dań gotowych, który realizowaliśmy z udziałem Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Prace badawcze prowadziliśmy również z udziałem uczelni we Wrocławiu, która wspomagała nas badawczo w opracowaniu naszych wyrobów. Produkty są innowacyjne ze względu na skład. Na rynku występują produkty tego typu głównie z mięsa drobiowego albo typowo wegańskie, wegetariańskie. Nasz produkt łączy te dwie gałęzie – podsumowała Renata Nowak, główny technolog w ZM Silesia.
Stąd więc popularne kotlety to połączenie kurczaka, fasolki, czosnku, marchwi i papryki.
Nuggetsy w panierce z ciecierzycy są wzbogacone o jarmuż, czosnek, marchew i brokuły. Stanowią bogate źródło białka i błonnika.
Medaliony są przygotowane z cukinią, cebulą, suszonymi pomidorami i natką pietruszki.
Produkt ma naturalny skład i może być przechowywany w warunkach chłodniczych nawet do 60 dni, a zamrożony zachowuje świeżość nawet przez 10 miesięcy. Panierka jest oparta głównie na ziarnach, dzięki czemu osiągnięto niski poziom zawartości tłuszczu.
- To są produkty witaminowe. W produktach przetworzonych, które są poddawane obróbce termicznej, pozostałość witamin nie jest taka oczywista. Pracowaliśmy nad tym wiele lat i opracowaliśmy innowacyjną metodę pozwalającą zachować naturalne witaminy występujące w warzywach w takiej ilości, która pozwoli utrzymać dobrostan naszego zdrowia – zapewniała Joanna Zwolańska.
- Wszystkie witaminy, które pojawiają się w naszych wyrobach, pochodzą wyłącznie z naturalnych składników, a więc z warzyw i mięsa. Często producenci oferują produkty, w których dodają witaminy, uzupełniając to, co tracą w procesie technologicznym. My tak opracowaliśmy proces technologiczny i dobór składników, żeby Uzyskać wartościowy produkt nie tracąc nic z naturalnych bogactw składników. Najlepiej przyswajalne są witaminy naturalnego pochodzenia – dodała Renata Nowak.
Wyjątkowy skład
W przypadku parówek z filetem z kurczaka oraz plastrowanego kurczaka gotowanego wyjątkowość składu opiera się na dwóch filarach. Pierwszym jest oliwa z oliwek.
Jak wyjaśniała Renata Nowak podczas prelekcji w ramach Kongresu Mięsnego 2024, oliwa z oliwek jest lubiana przez polskich konsumentów. Mięso z kurczaka jest chude, więc oliwa wzbogaca jego smak. Choć w składzie jest cukier, to jest to cukier występujący już naturalnie w mięsie.
- Jeżeli odpowiedź rynku na Duda High Protein będzie pozytywna, to będziemy pracować nad kolejnymi produktami. Mamy w głowie wiele pomysłów, ale na razie nasze zadanie jest takie, by przekonać konsumenta do tego, że produkt wysokobiałkowy oparty na mięsie białym to jest to, czego potrzebuje – podsumowała Marietta Stefaniak.
Parówki z serii Duda High Protein już są dostępne w sklepach.
Kolejne innowacyjne produkty miały swoją premierę podczas Kongresu Mięsnego 2024, ale ich sprzedaż ma się rozpocząć w maju.
Płatna współpraca z Silesia