Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
PGO
|
aktualizacja

Nowy biznes Rafała Brzoski. Szef InPostu inwestuje w "roślinne mięso"

110
Podziel się:

Rafał Brzoska i Marian Owerko łączą Bakalland z Purellą. Powstały w ten sposób koncern FoodWell chce znacząco powiększyć udziały w rynku zdrowego jedzenia, co umożliwić ma inwestycja w "roślinne mięso". Według zapowiedzi inwestorów w 2026 r. przychód FoodWell ma przekroczyć 1 mld zł. O nowym projekcie polskich miliarderów pisze "Forbes".

Nowy biznes Rafała Brzoski. Szef InPostu inwestuje w "roślinne mięso"
Rafał Brzoska (East News, Wojciech Olkusnik)

Rafał Brzoska, większościowy udziałowiec i Marian Owerko, prezes i udziałowiec FoodWell (dawniej Bakalland), rozwijają spółkę powstałą na bazie Bakallandu i Purelli. Drogę do zawojowania rynku ma utorować im inwestycja w "roślinne mięso".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Relacja z wydarzenia Future of Payments 2024

Brzoska i Owerko inwestują w "roślinne mięso"

Jak pisze "Forbes", rozwój produkcji, eksportu i e-commerce ma przynieść firmie FoodWell ponad 1 mld zł przychodów w 2026 r. W 2021 r. Bakalland miał 435 mln zł przychodów i 4,8 mln zł zysku netto.

Tak znaczący wzrost zysków ma umożliwić m.in. dokonane w 2023 r. połączenie Bakallandu z Purellą. "To oznacza zmiany w firmie, która dotychczas zajmowała się przede wszystkim sprzedażą bakalii, a oprócz tego - płatków i batonów zbożowych oraz produktów do pieczenia" - wskazuje "Forbes".

Nowe plany wchodzą w życie dzięki prezesowi InPostu Rafałowi Brzosce. Jego spółka Rio Amsterdam odkupiła większościowe udziały w Bakallandzie po tym, jak w 2021 r. po sześciu latach firmę opuścił fundusz inwestycyjny Innova Capital.

Brzoska zna się z Owerką ze współpracy w ramach funduszu bValue. "To tam wypatrzyli i finansowo wsparli produkującą superfoods, bezcukrowe batony i przekąski Purellę" - przypomina "Forbes".

Mariana Owerkę znam od wielu lat. Nie ukrywam, że to właśnie on, razem z właścicielami brandu Purella, którzy wspólnie grają pierwsze skrzypce, prowadząc FoodWell, przekonał mnie do tej inwestycji - mówi cytowany przez magazyn Brzoska.

Miliard przychodu to "pierwszy przystanek"

Obecnie 95 proc. udziałów w FoodWell należy do Brzoski i Owerki.

Początkowo FoodWell będzie produkował "wegetariańskie mięso" za granicą, jednak docelowo plany zakładają produkcję w zakładach we Włocławku, Janowie Lubelskim i Białymstoku.

Poziom przychodów przekraczający 1 mld zł w 2026 r. Brzoska nazywa "pierwszym przystankiem". - Wierzę też, że ten rynek ma olbrzymi potencjał wzrostu i może osiągnąć poziom rynków zachodnich, a to oznacza, że FoodWell ma olbrzymie perspektywy rozwoju - uważa Brzoska.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(110)
WYRÓŻNIONE
e626
2 lata temu
po co przetwarzać warzywa żeby były "mięsem", nie lepiej jeść nieprzetworzone bez utraty składników odżywczych. Ciekawe ile kasy wydadzą aby wmówić ludziom że to dla naszego zdrowia, choć chyba ciekawsze będzie ile osób to łyknie że to dla naszego dobra
ale
2 lata temu
Czegoś tu nie rozumiem u vegecośtam. Wszyscy oni mówią, że brzydzą się mięsem i jajkami. To dlaczego wszystkie kiełbasy, steki, kotlety mają za zadanie do złudzenia przypominać wygląd i smak mięsa i jego przetworów. W Holandii nawet produkują jajka, które konsystencją smakiem i wyglądem do złudzenia mają przypominać jajka kurze. Przeceiż jak zachwycacie się trawą, to jedzcie ją w postaci niezmienionej.
BOLO
2 lata temu
Pomyślcie ilu nowomodnych idiotów na ten numer poleci. Pracuje ze mną taka nowomodna. Kolor skóry stary ziemniak , chuda jak rower z ciągłymi wizytami po lekarzach. O czwartej rano już biega a potem w pracy jęczy że bola ja kolana.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (110)
Kur
2 lata temu
Nie było, nie ma i nie będzie czegoś takiego jak roślinne mięso. To twór z tej samej półki co woda w proszku.
Haha
2 lata temu
Przecież to będzie sztuczny wytwór.
Niki
2 lata temu
Inpost to dziadowska firma!!! Nawet z pocztą nie mam takich problemów jak z nimi!!!
mniam mniam
2 lata temu
a kiedy ludzina na talerzu? ja bym zjadl ekologa
biznesmen eco
2 lata temu
Ja zamierzam produkować sałatę z mięsa. Będzie wyglądać i smakować jak prawdziwa sałata. To będzie przebój. Jest wiele osób które z powodu swoich przekonań nie chcą zjadać żadnych niewinnych roślinek.
...
Następna strona