Rafał Brzoska, większościowy udziałowiec i Marian Owerko, prezes i udziałowiec FoodWell (dawniej Bakalland), rozwijają spółkę powstałą na bazie Bakallandu i Purelli. Drogę do zawojowania rynku ma utorować im inwestycja w "roślinne mięso".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brzoska i Owerko inwestują w "roślinne mięso"
Jak pisze "Forbes", rozwój produkcji, eksportu i e-commerce ma przynieść firmie FoodWell ponad 1 mld zł przychodów w 2026 r. W 2021 r. Bakalland miał 435 mln zł przychodów i 4,8 mln zł zysku netto.
Tak znaczący wzrost zysków ma umożliwić m.in. dokonane w 2023 r. połączenie Bakallandu z Purellą. "To oznacza zmiany w firmie, która dotychczas zajmowała się przede wszystkim sprzedażą bakalii, a oprócz tego - płatków i batonów zbożowych oraz produktów do pieczenia" - wskazuje "Forbes".
Nowe plany wchodzą w życie dzięki prezesowi InPostu Rafałowi Brzosce. Jego spółka Rio Amsterdam odkupiła większościowe udziały w Bakallandzie po tym, jak w 2021 r. po sześciu latach firmę opuścił fundusz inwestycyjny Innova Capital.
Brzoska zna się z Owerką ze współpracy w ramach funduszu bValue. "To tam wypatrzyli i finansowo wsparli produkującą superfoods, bezcukrowe batony i przekąski Purellę" - przypomina "Forbes".
Mariana Owerkę znam od wielu lat. Nie ukrywam, że to właśnie on, razem z właścicielami brandu Purella, którzy wspólnie grają pierwsze skrzypce, prowadząc FoodWell, przekonał mnie do tej inwestycji - mówi cytowany przez magazyn Brzoska.
Miliard przychodu to "pierwszy przystanek"
Obecnie 95 proc. udziałów w FoodWell należy do Brzoski i Owerki.
Początkowo FoodWell będzie produkował "wegetariańskie mięso" za granicą, jednak docelowo plany zakładają produkcję w zakładach we Włocławku, Janowie Lubelskim i Białymstoku.
Poziom przychodów przekraczający 1 mld zł w 2026 r. Brzoska nazywa "pierwszym przystankiem". - Wierzę też, że ten rynek ma olbrzymi potencjał wzrostu i może osiągnąć poziom rynków zachodnich, a to oznacza, że FoodWell ma olbrzymie perspektywy rozwoju - uważa Brzoska.