Ikea podkreśla, że bardzo ważny przy przygotowywaniu posiłków jest przemyślany plan zakupów, który oparty jest na wcześniej ułożonym jadłospisie. Dzięki temu marnuje się mniej żywności oraz oszczędza czas i pieniądze - kupujemy tylko potrzebne składniki i jednocześnie przygotowujemy potrawy z wyprzedzeniem. Dlatego powstał pomysł na nowy projekt IKEA – książkę kucharską dostępną w formie e-booka do pobrania za darmo ze strony internetowej sklepu.
Dieta pudełkowa kojarzy mi się ze smutnymi pudełkami, z niekoniecznie świeżymi daniami nastawionymi jedynie na małą kaloryczność. Postanowiłam wziąć udział w akcji, aby pokazać, że sami sobie możemy stworzyć pudełka z pełnowartościowymi, świeżymi produktami, które przygotujemy w domu i mamy możliwość wziąć ze sobą. IKEA oferuje wiele opcji, które sprawią, że nasze dania nie wylądują w styropianie czy jednorazowym plastiku, tylko w jakościowych, szklanych czy metalowych pudełkach – komentuje Marta Śliwicka, autorka bloga burczymiwbrzuchu.pl, jedna z autorek przepisów w e-booku.
W e-booku Ikei można znaleźć przepisy m.in. na ekspresowy krem ze szparagów, wytrawne pierożki, zapiekankę z makaronem na słodko, kokosowo-truskawkowy bowl śniadaniowy czy owsiankę z jabłkiem cynamonowym w maśle.
Ikea dodaje, że kluczem do utrzymania świeżości produktów jest ich odpowiednie przechowywanie. Dlatego przepisy skrojone są pod opakowania i naczynia oferowane w sklepie z serii Ikea 365+.