Od poniedziałku zjeść posiłek czy wypić, kawę lub piwo będzie można zarówno wewnątrz, jak i w ogródku restauracyjnym. To efekt łagodzenia restrykcji w ramach trzeciego etapu odmrażania gospodarki.
Choć bary, restauracje czy kawiarnie na powrót zostały otwarte, to wciąż obowiązywać będzie rygor sanitarny, którego zasady szczegółowo opisaliśmy w money.pl. Wciąż obowiązuje nakaz noszenia zasłony nosa i ust poza domem. Zdjąć maseczkę można więc dopiero po tym, jak usiądziemy przy stoliku. Co za tym idzie, za każdym razem wstając od stolika maseczkę znów powinno się założyć na usta i nos.
Zalecenia noszenia maseczek oraz rękawiczek lub każdorazowej dezynfekcji rąk po wykonanej usłudze dotyczą również kelnerów, barmanów, kucharzy i pozostałej obsługi lokalu.
Możliwość otwarcia lokali gastronomicznych ściśle łączy się z ograniczoną liczbą gości, którzy będą mogli jednocześnie przebywać w środku. W pomieszczeniu nie będzie mogła być więcej niż 1 osoba na 4m2. To samo dotyczy przestrzeni ogródków. Informację o maksymalnej liczbie powinniśmy znaleźć przed wejściem do lokalu.
Zgodnie z rządowymi zaleceniami, do konkretnego wolnego stolika goście będą doprowadzani przez obsługę. Przed lokalami wyznaczone powinny zostać bezpieczne strefy dla gości oczekujących na wejście. Przed wejściem obowiązkowa jest dezynfekcja rąk przez klientów.
Teoretycznie przy stoliku może siedzieć tylko jedna osoba, a przerwa między kolejnymi blatami stolików powinna wynosić minimum 2 m. Ograniczenie to nie dotyczy jednak bliskiej rodziny oraz osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. Przepisy umożliwiają również wyskoczenie na piwo z kumplem, a nawet wspólne siedzenie przy jednym stoliku, jeżeli odległości między nimi wyniesie min 1,5 m i nie będą siedzieli naprzeciw siebie.
W niektórych miejscach mogą pojawić się specjalne przegrody na stolikach. Rozporządzenie dopuszcza bowiem, aby stoliki stały bliżej niż wyżej wymienione 2 metry od siebie, ale oddalone nie mniej niż metr od siebie, jeśli oddzieli je specjalna ścianka np. z pleksi o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika.
Na blatach nie znajdziemy dodatków w postaci przypraw, cukru, jednorazowych sztućców, wazoników czy serwetek. Obsługa musi też zapewnić utrzymanie dyscypliny zachowania 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce do baru czy kasy. Stąd też w restauracjach powinny zostać umieszczone widoczne wskazówki, np w postacie naklejek na podłodze lub stojących znaków, taśm czy i innych form regulacji.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie