Drożeją produkty tłuszczowe. Z analiz wynika, że to nie koniec podwyżek. W czwartym kwartale tego roku żywność ma podrożeć od 9 do 10 proc. W stosunku do ubiegłorocznego października produkty tłuszczowe podrożały o niemal 60 proc.
Ceny oleju wzrosły o 83,9 proc., margaryny do pieczenia – o 23,8 proc., a masła – o 20,6 proc.
Analizę przygotowana została przez UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupę AdRetail.
Czytaj też: Inflacja rośnie, Polacy zaciskają pasa. "Czekają nas najdroższe od 20 lat święta Bożego Narodzenia"
Zdaniem Karola Kamińskiego z Centrum Analiz Grupy AdRetail, produkty w tej kategorii sukcesywnie i mocno drożeją.
- Dla porównania we wrześniu 2021 r. ceny produktów tłuszczowych wzrosły rdr o 40,2 proc., sam olej o 58,8 proc. – skomentował Kamiński.
Za drożyznę odpowiada cena oleju rzepakowego
Za podwyżki odpowiada wzrost cen olejów pochodzenia roślinnego na rynkach światowych. Głównie olej rzepakowy, który stanowi blisko 90 proc. tego typu produktów butelkowanych w Polsce.
Podrożało też mięso o produkty sypkie
Z analizy wynika też, że w czołówce drożejących artykułów są też produkty sypkie. W październiku ceny w tej kategorii poszły w górę o 16,7 proc. rdr.
W tej grupie wyraźnie wzrosły ceny soli o 39,3 proc., i cukru o 28 proc. Według autorów analizy mogą one w kolejnych miesiącach negatywnie nakręcać drożyznę w sklepach.
Mniej dynamiczne wzrosty cen w październiku notowało mięso – o 7,9 proc. rdr (we wrześniu było to aż 32,6 proc.) - wynika z analizy. W tej kategorii produktów w dziesiątym roku odnotowano zróżnicowane tendencje – np. wieprzowina potaniała o 1,6 proc., natomiast ceny wołowiny poszły w górę o 9,5 proc., drobiu – o 16,5 proc.