Na stronie guide.michelin.com pojawił się tegoroczny przewodnik po najlepszych restauracjach na świecie. Jak czytamy, w tym roku eksperci oceniali 49 restauracji w Polsce: w Warszawie, Krakowie i Poznaniu. Do tego ostatniego miasta wybrali się po raz pierwszy i od razu odnaleźli lokal wart polecenia.
Pierwsza polska restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin
Największy sukces jednak odnotowała krakowska restauracja Bottiglieria 1881. Specjaliści zdecydowali się jej przyznać drugą gwiazdkę Michelin.
Inspektorów oczarowało dojrzałe podejście szefa kuchni. Jak podkreślili, dania były dopracowane i wyrafinowane. Bazowały też na regionalnych i sezonowych składnikach. "Stonowane opisy w menu, takie jak 'Ryba z groszkiem' czy 'Wiejska wieprzowina', zdradzają kunszt i warstwy smaku, które kryją się w każdym daniu" – czytamy na stronie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema gwiazdkami Michelin. Inspektorzy Michelin byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele lokali godnych polecenia – przekazał w rozmowie z "Vogue Polska" Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin.
Warszawa i Poznań też z gwiazdkami
To nie koniec, gdyż przewodnicy Michelin przyznali gwiazdki też restauracjom w Warszawie i Poznaniu. W stolicy od teraz wyróżnieniem może się pochwalić Nuta. Jak czytamy na stronie przewodnika, inspektorzy uhonorowali ten lokal "za menu degustacyjne, łączące polskie składniki, włoskie dziedzictwo kulinarne szefa kuchni Andrei Camastry oraz wpływy kuchni azjatyckiej".
Pierwszą gwiazdkę Michelin zdobyła też restauracja Muga w Poznaniu, prowadzona przez szefa kuchni Artura Skotarczyka. Eksperci docenili ją za "elegancką kuchnię o formalnym charakterze, charakteryzującą się głębią, finezją i równowagą smaków".
Co oznaczają gwiazdki Michelin?
Pierwszą polską restauracją, która otrzymała gwiazdkę Michelin, było Atelier Amaro w 2013 r. Następną w kolejce była restauracja Senses w Warszawie, a w 2020 r. dołączyła do nich krakowska Bottiglieria 1881. Ta sama, która teraz awansowała na dwie gwiazdki.
Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii. Z kolei dwie gwiazdki to lokal z rewelacyjną kuchnią warta odwiedzenia, a trzy gwiazdki wskazują na kuchnię tak wyjątkową, że jest warta specjalnej podróży.