Tak drogo w McDonald’s jeszcze nie było. Podrożało wszystko – od zwykłego hamburgera po zestawy Happy Meal dla najmłodszych. Przed świętami za najbardziej znanego burgera na świecie płaciliśmy cztery złote, ale dzisiaj musimy zapłacić już pięć. Niby to tylko złotówka, ale to wzrost ceny aż o 25 proc. Inne podstawowe kanapki, takie jak cheeseburger podrożały o złotówkę. Natomiast droższe produkty premium podrożały o 50 groszy. Kultowy Big Mac kosztuje teraz 13,90 zł, a przed podwyżką cena wynosiła 13,50 zł. Wegetarianie mogą spać spokojnie, bo sałatki podrożały o zaledwie 20 groszy.
Podrożały też zestawy 2forU, które oferowały dwie wybrane pozycje. Przed świętami koszt dwóch hamburgerów wynosił 6,5 zł. Teraz za taką przyjemność zapłacić o złotówkę więcej.
Pierwsza restauracja McDonlad’s została otwarta w Polsce w 1992. Ceny wtedy były zupełnie inne. Przede wszystkim hamburgery kosztowały… tysiące złotych. Hamburger, który teraz kosztuje pięć złotych, w 1992 roku kosztował 90 groszy (czyli 9000 złotych sprzed denominacji). Za duże frytki trzeba było zapłacić 70 groszy (teraz kosztują 9,40 zł). Big Mac prawie 30 lat temu kosztował 3,9 zł, a teraz musimy wyłożyć 10 złotych więcej.