Eksport produktów rolno-spożywczych polskich, które sprzedano Ukrainie, wyniósł w 2021 roku 811 mln euro. Natomiast wartość importu do Polski wyniosła 919 mln euro. Obroty handlowe żywnością w ciągu ostatnich lat znacznie wzrosły.
Wartość eksportowanych na Ukrainę produktów rolno-spożywczych wzrosła o 7 proc. w stosunku do 2020 r. i jest 2,6 razy wyższy w porównaniu do 2009 r.
"Ukraina jest umiarkowanie ważnym rynkiem zbytu dla produktów rolno-spożywczych eksportowanych z Polski o dużym potencjale rozwojowym. W 2021 r. na rynek ukraiński trafiły produkty rolno-spożywcze, których wartość stanowiła ponad 2 proc. polskiego eksportu tych towarów ogółem" – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Polska importuje z Ukrainy więcej żywności niż eksportuje
Dynamika importu jest jednak wyższa od dynamiki eksportu. W latach 2009–2021 import towarów rolno-spożywczych z Ukrainy do Polski stanowił około 4 proc. wartości krajowego importu. W 2021 r. wartość importowanych z Ukrainy towarów żywnościowych wyniosła 919 mln euro i była o 27 proc. wyższa niż w 2020 r. oraz ponad sześciokrotnie wyższa niż w 2009 r.
W ubiegłym roku Polska miała ujemne saldo obrotów żywnością z Ukrainą, ukształtowało się ono na poziomie 107 mln euro wobec dodatniego salda w 2020 r. wynoszącego 38 mln euro i 167 mln euro w 2009 r.
Ukraina kupuje z Polski głównie produkty mleczne
Najczęściej Polacy sprzedawali produkty mleczne. Szczególnie duży wzrost wartości eksportu tej grupy towarowej odnotowano w latach 2020–2021. W ubiegłym roku na ukraiński rynek trafiły polskie produkty mleczne o wartości 123 mln euro (co stanowiło 15 proc. udział w eksporcie rolno-spożywczym do tego kraju). W strukturze asortymentowej dominującą pozycję zajmowały sery i twarogi (79 proc. udziału w wywozie produktów mlecznych na Ukrainę), jak również masło i tłuszcze mleczne, jogurty i napoje fermentowane oraz mleko płynne i śmietana (po 6 proc.).
Ważnymi artykułami eksportowymi do tego kraju były także produkty paszowe, owoce i ich przetwory oraz wyroby cukiernicze.
Polacy kupują od Ukraińców tłuszcze roślinne
Polska importuje z Ukrainy głównie tłuszcze roślinne. Wartość importu tej grupy towarowej wyniosła 360 mln euro, co stanowiło 39 proc. wartości importu towarów rolno-spożywczych z Ukrainy ogółem. W strukturze asortymentowej dominujący udział miał olej sojowy i jego frakcje (52 proc. wartości – 188 mln euro), olej słonecznikowy (31 proc. – 110 mln euro) oraz olej rzepakowy (16 proc. – 58 mln euro).
Ważną pozycję w imporcie zajmowały, na których przywóz wydatkowano 157 mln euro, co stanowiło 17 proc. wartości importu towarów żywnościowych z rynku ukraińskiego. Sprowadzano przede wszystkim makuchy (55 proc. wartości – 87 mln euro), głównie słonecznikowe i sojowe.