Według danych Eurostatu w latach 2014-2022 areał uprawy dyni w Polsce zwiększył się z 1,1 tys. ha, do 8,9 tys. ha. Wraz ze wzrostem powierzchni zasiewów dynamicznie zwiększyły się krajowe zbiory dyni, z 48 tys. ton w 2014 r. do około 400 tys. ton w roku 2022.
Od 2019 r. na rynku unijnym notowana jest wzrostowa tendencja w produkcji dyni. W 2022 r. zbiory tej rośliny w UE osiągnęły ponad 1 mln ton i były o 3 proc. większe rok do roku. Udział Polski w całkowitych zbiorach dyni w UE wyniósł w 2022 r. blisko 40 proc.
Boom na dynię
Oprócz Polski znaczącymi unijnymi producentami dyni były: Francja (207 tys. ton, 20 proc. udziału w produkcji UE), Hiszpania (128 tys. ton, 12 proc.), Niemcy (93 tys. ton, 9 proc.) oraz Portugalia (81 tys. ton, 8 proc.). Udział pierwszych pięciu wiodących producentów dyni w 2022 r. odpowiadał za blisko 90 proc. całej produkcji unijnej.
Rosnąca produkcja dyni w Polsce jest spowodowana zwiększającym się popytem konsumpcyjnym, a także stosunkową łatwością uprawy, która nie wymaga dobrych gleb i dużych nakładów na ochronę chemiczną. Dynię można przechowywać przez kilka miesięcy, można ją kupić także w okresie późnojesiennym i wczesnozimowym – mówi wiceszef KOWR Marcin Wroński.
W Polsce uprawia się głównie dwa gatunki dyń: zwyczajną i olbrzymią. W tym roku w Krajowym Rejestrze Odmian (KR) znajdowało się około 30 odmian tej rośliny. Dynie uprawiane w Polsce mają przeznaczenie konsumpcyjne oraz dekoracyjne.
W opinii Wrońskiego dynia jest chętnie wykorzystywana do celów kulinarnych. To źródło wielu witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Oprócz świeżej dyni można kupić pestki oraz olej z tej rośliny - to produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole.
Dodał, że warzywo używa się również w przemyśle spożywczym np. jako dodatek w piekarnictwie, a także w przemyśle farmaceutycznym lub jako paszę dla zwierząt.
Czas zbioru dyni zależy od jej odmiany. Zwykle rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa do końca października. Obecnie trwa szczyt dyniowy i można kupić je najtaniej. Na rynku hurtowym w Broniszach kosztują one od 1,75 do 2,5 3,0 zł/kg.