Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
aktualizacja

Przemysł cukierniczy w Polsce

0
Podziel się:

Polska plasuje się w pierwszej dziesiątce największych w Unii Europejskiej producentów słodyczy. Głównymi odbiorcami naszych słodyczy są państwa Wspólnoty, jednak w ostatnich latach mocno rozwijają się też rynki trzecie, przede wszystkim blisko- i dalekowschodnie. Eksport rośnie w tempie sięgającym 10–15 proc.
rocznie.

Robert Rudnicki, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków Pszczółka.
Robert Rudnicki, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków Pszczółka. (Materiały prasowe)

"Na polskim rynku mamy do czynienia ze stagnacją, jeśli chodzi o sprzedaż słodyczy, więc to eksport pozwala firmom z naszej branży dynamicznie się rozwijać. Eksport, który stanowi jedną czwartą wartości produkcji sprzedanej sektora, już od dobrych kilku lat jest motorem jego rozwoju" – mówi Robert Rudnicki, Prezes Zarządu Fabryka Cukierków Pszczółka.

W ostatnim roku polski producent Fabryka Cukierków Pszczółka zdołała zadomowić się na rynkach Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Iraku, Jordanii i Omanu. Prezes firmy zapewnia jednak, że na tym ich ambicje się nie kończą. Firma intensywnie pracuje nad ekspansją na kolejne rynki – w kręgu zainteresowań Fabryki Cukierków Pszczółka jest obecnie Daleki Wschód, Afryka oraz Chiny.

- Bliski i daleki wschód oraz rynek afrykański z uwagi na drzemiący w nich potencjał wydają się nam obiecujące. Co roku wartość polskiego eksportu słodyczy rośnie. Słodycze od kilku lat zajmują pierwsze miejsce w eksporcie polskich, wysoko przetworzonych towarów rolno-spożywczych. Mamy znakomite produkty i znakomite technologie.Konkurujemy nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością - dodaje Rudnicki.

Przemysł cukierniczy w Polsce jest jednym z najnowocześniejszych w Europie.

Poczynając od lat 90-tych ubiegłego wieku, w Polsce mocno rozbudowano potencjał produkcyjny. Obok inwestycji zagranicznych, angażujących się w budowę od podstaw oraz modernizację istniejących dużych zakładów, powstało też wiele mniejszych firm, wywodzących się często z rzemiosła i reprezentujących bogate tradycje i wysoki poziom kwalifikacji. Swoje zakłady rozbudowały i nadal modernizują również czołowi polscy producenci. Wzorowym przykładem polskiej firmy, która doskonale radzi sobie zarówno na lokalnym, jak i zagranicznych rynkach jest właśnie Fabryka Cukierków „Pszczółka” z Lublina.

- Produkujemy cukierki czekoladowe, praliny, galaretki z płynnym nadzieniem, galaretki w czekoladzie, toffie, karmelki twarde, karmelki nadziewane i karmelki nadziewane oblewane czekoladą. Doskonały smak naszych wyrobów jest możliwy dzięki składnikom najwyższej jakości. Aktualnie w produkcji cukierków wykorzystujemy tylko i wyłącznie polski cukier, naturalne soki, bakalie, najwyższej jakości czekoladę. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, oferujemy produkty bezglutenowe, wzbogacone w kompleksy witaminowe i minerały. Nasze cukierki powstają w jednej z najnowocześniejszych fabryk w Polsce, a nawet Europie. Zautomatyzowane linie produkcyjne, gwarantują dużą wydajność oraz powtarzalność produktów. Dysponujemy nowoczesnym laboratorium, w którym kontrolujemy proces produkcyjny. Poza zapleczem technologicznym, przywiązujemy ogromną wagę do zespołu, który codziennie pracuje nad smakiem naszych produktów. Zatrudniamy specjalistów, których kwalifikacje oraz doświadczenie pozwalają na utrzymanie wysokiej jakości. Nasz nowoczesny zakład w Lublinie posiada certyfikaty ISO 22000, BRC i ISF - chwali Robert Rudnicki, Prezes Zarządu Fabryki Cukierków Pszczółka.

Ostatni rok pod kierownictwem Prezesa Roberta Rudnickiego to imponujący wzrost sprzedaży, znacząca poprawa wyniku finansowego i co najważniejsze wzmocnienie rozpoznawalności marki Pszczółka w kraju i na świecie.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
Informacja prasowa
KOMENTARZE
(0)