Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. KRO
|

"Przygotowaliśmy rozporządzenie". Będą dopłaty do sprzedaży zbóż

60
Podziel się:

W resorcie rolnictwa przygotowano rozporządzenie dotyczące dopłat do sprzedaży zbóż. Teraz jest ono konsultowane z rolnikami – przekazał we wtorek Michał Kołodziejczak. Organizacje branżowe alarmują, że zainteresowanie zbożami na rynku jest zbyt małe.

"Przygotowaliśmy rozporządzenie". Będą dopłaty do sprzedaży zbóż
Dopłaty do sprzedaży zbóż. Michał Kołodziejczak: przygotowaliśmy rozporządzenie (East News, Tomasz Jastrzebowski/REPORTER)

Michał Kołodziejczak we wtorek był gościem Polsat News. Na antenie poinformował o przygotowaniu rozporządzenia dotyczącego dopłat do sprzedaży zbóż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Greenpact - rozmowa z Filipem Bittnerem

Będą dopłaty do sprzedaży zbóż

Z rolnikami rozmawiamy o konkretnym rozporządzeniu, które jest w tej chwili przygotowane. Czekamy jeszcze na odpowiednie procesy, które spowodują, że to rozporządzenie będzie mogło wejść w życie (...) Są to rekompensaty dla tych, którzy sprzedawali i będą sprzedawać zboże – przekazał Michał Kołodziejczak.

Również we wtorek Izba Zbożowo-Paszowa alarmowała, że podaż ziarna na rynku jest mała. Przedsiębiorcy nie są zainteresowani zakupem zbóż. Izba zwróciła też uwagę, że rolnicy czekają na zapowiedziane przez rząd dopłaty do sprzedaży ziarna.

W zależności od regionu, ceny pszenicy konsumpcyjnej pod koniec marca oferowanej przez przetwórców z dostawą w marcu/kwietniu kształtowały na poziomie 720-800 zł za tonę. Z kolei pszenica paszowa była skupowana w cenie 630-700 zł za tonę, żyto konsumpcyjne – 520-600 zł za tonę, kukurydza – 660-740 zł za tonę, a rzepak – 1830-1920 zł za tonę.

Jakie dopłaty zaoferuje rząd?

Wcześniej przedstawiciele resortu rolnictwa podali kwoty dopłat. Za sprzedane zboże w okresie od 11 marca do 31 maja rolnik ma otrzymać 300 zł za tonę, a za zboże sprzedane pomiędzy 1 stycznia a 10 marca – 200 zł za tonę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(60)
WYRÓŻNIONE
Rozczarowana
7 miesięcy temu
A co z tymi rolnikami którzy zmuszeni byli do sprzedania plonów wcześniej? Jak zwykle dostaną bogaci rolnicy którzy mogli przetrzymać zboża do tej pory.Wsxystko robione pod bogatych.Jak zwykle.Jestem rozczarowana postawą tych którzy podpisali się pod cyrografem w Jasionce.TO NIE SĄ NASI PRZEDSTAWICIELE nie po to nasi chłopcy strajkują.
xxx
7 miesięcy temu
Znowu przekupywanie nieswoimi pieniędzmi :/ mam nadzieję że rolnicy się nie nabiorą i będą walczyć dalej bo jak te kilka złotych ich uciszy to stracą poparcie na zawsze
Ttm
7 miesięcy temu
Chwilę temu słyszałem i czytałem że rolnicy nie chcą żadnych dopłat. Eksperci na których tak lubi polegac nasz nowy rząd mówią że dopłaty nigdy nie były dobrym rozwiązaniem w żadnej branży.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (60)
Niemiec
5 miesięcy temu
Łososia umyj, osusz i usuń skórę. Pokrój na szerokie i długie paski. Kawałki łososia ułóż na talerzu. Niektóre posyp czarnym sezamem. Do miseczek przełóż chrzan wasabi, sos sojowy i imbir. Talerz z łososiem udekoruj plasterkami limonki. Podawaj od razu :)
JAM jest
5 miesięcy temu
Kawę zalej wrzątkiem i wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Kawa powinna być zimna. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Odstaw. Śmietankę przelej do dużej miski. Ubijaj i stopniowo dodawaj cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce serka mascarpone i cały czas ubjaj, aż powstanie puszysty krem. Zmniejsz obroty miksera i bardzo powoli wlej kawę. Miksuj na niskich obrotach kilka sekund, aż składniki się połączą. Krem nałóż do pucharków i udekoruj prażonymi płatkami migdałowymi. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Krem wyjmij z lodówki tuż przed podaniem. Posyp płatkami migdałowymi. Podawaj na deser na różne okazje lub bez okazji :)
Arturro
5 miesięcy temu
listki mięty Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wsyp tapiokę. Zagotuj i gotuj pod uchyloną pokrywką na bardzo małym ogniu ok. 45 minut, aż tapioka stanie się przezroczysta. Często mieszaj, aby kuleczki nie przywarły do dna. Przelej na durszlak, odcedź. W rondlu zagotuj mleko kokosowe, włóż do niego tapiokę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Często mieszaj. Odstaw do wystudzenia. Pudding przełóż do szklanek. Na pudding nałóż porcję musu z mango. Posyp startą gorzką czekoladą i udekoruj listkami mięty. Podawaj na deser, drugie śniadanie lub słodką kolację :)
Ramzes
7 miesięcy temu
A dlaczego nie ma dopłat do gryki, grykę ze zbiorów 2022r można było sprzedać po ponad 2000 za tonę, a obecnie nie chcą kupić nawet za 1200. Naciągnęli kaszy z Ukrainy i Rosji a krajowe zostanie na zmarnowanie
Kasagan
7 miesięcy temu
Jeśli rolnikom się nie opłaca uprawiać czyli czyli nie uprawiam teraz hitem u rolników jest uprawa śrubokrętów i też dają dopłaty
...
Następna strona