Coraz więcej przypadków ptasiej grypy w województwie pomorskim. W Parku Miejskim w Wejherowie przed kilkoma dniami padły trzy czarne łabędzie. Park został zamknięty, by uniemożliwić ludziom kontakt z pozostałymi ptakami, które również mogą być chore.
To nie pierwsze ognisko w powiecie wejherowskim. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się choroby, Wioletta Drygas - Bogucka, powiatowy lekarz weterynarii w Wejherowie zapowiedziała, że wprowadzone zostaną nakazy i zakazy dla hodowców, tak by dzikie ptaki nie miały dostępu do domowego ptactwa.
- Ptaki będą musiały być w zamknięciu. Będzie zakaz organizowania targów, wystaw i konkursów z udziałem drobiu – wyjaśniła.
Niestety, ogniska choroby stwierdza się także w sąsiednich powiatach.
Służby we Władysławowie (powiat pucki) poinformowały w poniedziałek, że istnieje ryzyko, że ptasią grypa zarażone są łabędzie w Zatoce Puckiej oraz inne ptaki.
"Apelujemy do wszystkich mieszkańców Gminy Władysławowo o niezbliżanie się do łabędzi na Zatoce Puckiej oraz do innych ptaków przebywających w naszej gminie" – czytamy na profilu Straży Miejskiej we Władysławowie.
W poniedziałek prowadzone były akcje zabezpieczania miejsc, w których znaleziono martwe zwierzęta. W działaniach uczestniczyła straż pożarna, policja i straż miejska. Sprawie przyjrzy się też Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Pucku.
W 2020 r. w bardzo wielu gospodarstwach stwierdzono pojawienie się wirusa H5N8. To koszmar hodowców, bo już jedno chore zwierzę oznacza konieczność wybicia całej fermy, liczącej niekiedy po kilkadziesiąt tysięcy sztuk drobiu. W styczniu zeszłego roku pisaliśmytarget="_blank"> fermie drobiu w wielkopolskiej Topoli Osiedle, gdzie do utylizacji poszło 65 tys. kur niosek. Hodowca oszacował wartość każdego z tych ptaków na co najmniej 16 zł.
Zasady higieny odniesione do kwadratu
Jak przypomina Krajowa Rada Drobiarstwa -Izba Gospodarcza, podtyp H5N8 wirusa grypy ptaków nie stanowi zagrożenia dla ludzi, jednak zalecane jest ścisłe przestrzeganie zasad higieny w przypadku kontaktu z ptakami, zwłaszcza dzikimi.
Osoby z terenów, na których stwierdzono przypadki ptasiej grypy, muszą szczególnie przestrzegać zasad higieny. Mięso drobiowe i jajka należy spożywać po obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 70 stopni, a surowe mięso drobiowe trzeba przechowywać w taki sposób, by nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi. Przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze) należy dokładnie umyć użyciem detergentu.