Klient sieci Jeronimo Martis Polska wskazał w poście na Facebooku, że bez liści kalafior w Biedronce jest o 10 zł tańszy. Choć sieć na początku przyznała, że nikt nie zabrania odrywania liści, tak później swoje stanowisko w sprawie zmieniła na informację, że ten element warzywa jest bardzo istotny, bo chroni kalafiora przed utratą wody.
Aby złagodzić skutki inflacji, konsumenci szukają różnych sposób. Mówi się o odrywaniu ogonków od papryk, których ceny biły niedawno rekordy, niektórzy też pozbawiają gałązek różne odmiany pomidorów, aby podczas ważenia mniej zapłacić.
Przepisy na dania z liści kalafiora
Sieci, widząc zamieszanie wokół liści kalafiora, proponują przepisy, które mają zapobiec marnowaniu się żywności i nieodrywania tych części warzyw.
– Warto dodać, że liście kalafiora mają wiele walorów. W myśli zasady niemarnowania żywności można je wykorzystać na wiele różnych sposobów – mówiła nam Stefania Szczepkowska, menedżerka do spraw jakości w Aldi i wskazała następujące pomysły:
- surowe liście można dodać do koktajlu warzywno-owocowego,
- surowe czyste listki można dodać do dowolnej sałatki,
- pokrojone liście można dodać do zupy jarzynowej, kalafiorowej,
- drobno posiekane liście można dusić w taki sam sposób jak młodą kapustę.
Do gotowania zachęca również Biedronka. W poście na Facebooku sieć pokazała dwa sposoby na przygotowanie liści kalafiora.
Mowa o smażeniu ich na maśle lub o prażeniu na sucho. "Smacznego! A tym, którzy nie planują jeść liści, również radzimy ich nie odrywać. Dzięki nim kalafior będzie dłużej świeży i smaczny" – wskazała sieć.