*W podkarpackim najdroższy jest kurczak patroszony, ale najtańsza kiełbasa toruńska. Ta jest natomiast najdroższa na Dolnym Śląsku. Tam również najwięcej płaci się za chleb twaróg, ziemniaki i filety z morszczuka. Money.pl sprawdził ile kosztują podstawowe produkty w województwach. *
Wśród województw nie ma jednak zdecydowanego lidera pod względem drogiej żywności. Ale i też w żadnym regionie poziom jej cen nie jest na tyle niski, żeby stwierdzić, iż wszystkie produkty żywnościowe są tam najtańsze. Choć jest jednak grupa województw, gdzie pewne artykuły bardziej się opłaca kupować.
*W Wielkopolsce można się objadać *Według danych GUS w maju w Wielkopolsce najtańsze w skali kraju były: twaróg (przeciętnie 11,24 zł za kilogram), kurczak (11,24 zł/kg) i wieprzowina (13,66 zł/kg). Ponadto jedna z tańszych w była tam kiełbasa Toruńska (11,23 zł/kg).
*Podkarpacie świniami stoi *Toruńską taniej można było kupić tylko na Podkarpaciu, gdzie jej kilogram kosztował 10,82 złotych. Ponadto najniższa była też tam średnia cena szynki wieprzowej (18,12 zł/kg), jaj (0,37 gr/szt.) i pomarańczy (4,7 zł/kg). Droga była mąka (2,19 zł/kg) oraz kurczak patroszony (6,62 zł/szt.).
*W Toruniu kiełbasa Toruńska tylko bywa tańsza *
Choć kiełbasa Toruńska najtańsza była w Podkarpackim to incydentalnie można ją było kupić po 7,6 zł za kilogram w województwie kujawsko-pomorskim (a więc tam gdzie leży miasto, od którego pochodzi jej nazwa).
Na Kujawach tanio można było w maju kupić kiełbasę oraz jaja (39 gr./szt.), filety z morszczuka (13,06 zł/kg), cebulę (1,67 zł/kg) oraz ziemniaki (0,68 zł/kg).
*Podlaskie zagłębie ziemniaczane *Najtańsze ziemniaki oferowano jednak w województwie podlaskim, gdzie przeciętna ich cena wynosiła 55 gr. za kilogram, ale można też było je nabyć o 10 groszy taniej. Na Podlasiu najniższe też były ceny cukru. Jego kilogram kosztował przeciętnie 2,53 złotego.
*Dolnoślązacy mają drogo *Chleb, twaróg, filety z morszczuka, kiełbasa Toruńska, jabłka i ziemniaki - według GUS w maju przeciętne ceny tych produktów były najwyższe na Dolnym Śląsku. I tak za chleb trzeba było płacić tam przeciętnie (2,03 zł), kilogram twarogu kosztował 12,53 zł, zaś ziemniaki 82 grosze. Jedynie schab wieprzowy miał atrakcyjną cenę. Kilogram kosztował 13,75 złotych.
*W Lubelskim nie opłaca się jeść nabiału *
Schab wieprzowy najdroższy był na Lubelszczyźnie. W lubelskim najwięcej życzono też sobie za mąkę, mleko i masło - odpowiednio 2,26 za kilogram, 2,9 za litr i 4,04 zł za 200 g. Opłacało się natomiast kupować cebulę (1,66 zł/kg) i kurczaka (6,1 zł/kg).
*Najtańszy chleb jest w Świętokrzyskim *Według GUS w maju przeciętna cena chleba w województwie świętokrzyskim była najniższa w skali kraju i wynosiła 1,5 zł za półkilogramowy bochenek. Jeżeli jednak ktoś, robiąc tam zakupy do koszyka dorzucił jaja i pomarańcze płacił najwięcej. Te pierwsze przeciętnie kosztowały 43 gr za sztukę, zaś kilogram najpopularniejszych w Polsce cytrusów 5,42 zł za kilogram.
Warszawa nie winduje cen
Za te ostatnie jedynie o 1 grosz mniej płacono na Mazowszu. Co ciekawe pomimo tego, że na terenie tego województwa znajduje się Warszawa - największe, najdroższe i najbogatsze polskie miasto - to średnie ceny żywności (poza pomarańczami) choć się do nich zbliżały, to nie były tam w maju najwyższe.
*Nie ma reguł na Pomorzu *
Duże natomiast dysproporcje pomiędzy cenami produktów żywnościowych występowały w województwie pomorskim. Z jednej strony jego mieszkańcy mogli kupić najtańszą mąkę (1,92 zł/kg) i mleko (2,71 zł/l), ale równocześnie mieli też najdroższy cukier (2,84 zł/kg), jaja (43 gr./szt.) i olej rzepakowy (6,55 zł/l).
*W Małopolsce podobnie *Podobne wahania cen zaobserwowano także w Małopolsce. Obok najdroższej cebuli (2,01 zł/kg), najtańsza w maju była tam marchew i buraki. Za kilogram tej pierwszej trzeba było zapłacić 1,88 zł, a tych drugich 1,45 złotych. Drogi był kurczak (6,63 zł/kg), natomiast w miarę tania kiełbasa Toruńska (11,71 zł/kg).
*Po wędliny nie opłaca się jechać w Zachodniopomorskie *Jak wynika z majowych danych GUS na temat cen w gospodarce narodowej, najdroższe wędliny kupowali mieszkańcy zachodniopomorskiego. Średnia cena polędwicy drobiowej była najwyższa w kraju i wynosiła 18,73 zł za kilogram. Tam też zanotowano maksymalną jednostkową cenę za kiełbasę Toruńską (18 zł/kg). Droga była również szynka wieprzowa, której średnia cena wyniosła 21,85 zł za kilogram.
Relatywnie tani był tam natomiast nabiał. Mleko kosztowało 2,74 za litr, a jaja 39 groszy za sztukę.
* Lubuskie - kraina dobrych cen *
Mąkę, kurczaka, jaja, pomarańcze i masło, to się opłacało kupować w maju w Lubuskim. Jednak cukier i twaróg już nie. Ceny pierwszej grupy były przeciętnie najniższe w kraju (sok jabłkowy 3,05 zł za litr, mąka 1,92 zł/kg, jaja - 37 gr. za sztukę, pomarańcze - 4,69 zł/kg, masło - 3,17 zł za 200g) lub były blisko tych poziomów (kurczak 6,15 zł/kg). Natomiast twaróg i cukier należał do najdroższych. Przeciętne ich ceny wynosiły odpowiednio - 12,48 i 2,82 zł za kilogram.
*Na Opolszczyźnie szynka to drogi rarytas *
To odwrotnie niż w województwie opolskim, gdzie te produkty należały do najtańszych w kraju. Kilogram cukru kosztował 2,59 zł, a twarogu 11,44 złotych. Zdecydowanie najmniej płacono tam zaś za sok jabłkowy. Jego średnia cena w maju wyniosła tam 3,05 zł za litr, choć odnotowano też i 1,98 zł/l. Mieszkańcy Opolszczyzny nie mogli jednak liczyć na tanią szynkę wieprzową. Kilogram tej wędliny kosztował przeciętnie 22,31 zł za kilogram, ale zdarzało się także, iż cena mogła osiągnąć poziom prawie 35 zł/kg.
*Ślązacy mają tanie ryby *W województwie śląskim pomimo, że to najbardziej uprzemysłowiony region kraju, żywność wcale nie jest najdroższa. Jedynie ziemniaki należały do najdroższych w kraju. Za kilogram przeciętnie w maju trzeba było zapłacić 83 grosze. Natomiast pewnego rodzaju paradoksem jest cena filetów z morszczuka. Okazuje się bowiem, że na Śląsku ich cena była jedną z najniższych (13,63 zł/kg).
*Warmia i Mazury - ani tanio, ani drogo *Dla porównania na Warmii i Mazurach - choć morszczuk to ryba morska i w tamtejszych jeziorach, jak również i w Bałtyku nie występuje - to jego cena wynosiła w maju średnio prawie 14 zł za kilogram. Droga była tam również cebula (2 zł/kg), jabłka (4,63 zł/kg) oraz pomarańcze (5,4 zł/kg). Jedne z tańszych były natomiast jaja 39 gr./szt.). Generalnie poza tym ceny w tym regionie nie odbiegały od średnich cen w skali kraju.
*Łódzkie blisko modelowego regionu *
Podobnie wygląda sytuacja w województwie łódzkim. Według GUS poza mięsem wołowym z kością, które było przeciętnie najtańsze w kraju oraz ziemniakami i cukrem, ceny pozostałych badanych produktów różniły się o kilka lub kilkanaście procent od średniej krajowej.