_ Kaczka zaleska _ została uznana za najlepszą potrawę regionalną w konkursie Smaczne Łódzkie. Drugie miejsce zajęła kaczka nadziewana podrobami z żurawiną i jabłkiem, a trzecie - świeżonka z kaszą gryczaną.
W tym roku do konkursu na najlepszą i najsmaczniejszą potrawę w regionie łódzkim przystąpiły 24 zespoły Kół Gospodyń Wiejskich. Do konkursu zgłoszone zostały m.in. zalewajka z zasmażanymi kurkami, proboszczewickie pierogi z mięsem, placek z kaszy jaglanej _ Jaglanek _, kartoflarz, a także lecznicze wino z dzikiej róży.
Zdaniem jury najsmaczniejsza _ Kaczka zaleska _, którą przygotowały panie z KGW z Woli Zaleskiej w gminie Zadzim. Drugie miejsce zajęła kaczka nadziewana podrobami z żurawiną i jabłkiem - przysmak ze Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Kopyści (gmina Łask). Na podium znalazła się jeszcze opoczyńska tradycyjna wiejska potrawa, najczęściej jadana po świniobiciu - świeżonka z kaszą gryczaną przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Załężnej.
Marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień mówiąc o najlepszych potrawach zwrócił uwagę, że dwa pierwsze miejsca zajęły potrawy z kaczek. Tymczasem - według niego - mieszkańcy miast nie zawsze zdają sobie sprawę, że na wsi wiele osób zajmuje się hodowlą drobiu, dlatego potrawy z kaczki często goszczą na wiejskich stołach.
Po ogłoszeniu wyników gospodynie z KGW z Woli Zalewskiej przekazały przepis na _ Kaczkę zaleską _.
Składniki: kaczka, 20 dkg wątróbki drobiowej, 40 dkg mięsa mielonego, trzy jajka, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, 20 dkg masła, 2 szklanki mleka, bułka czerstwa, dwie cebule, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, dwie szklanki rosołu.
Opis przygotowania: po wyjęciu kości - kaczkę solimy od środka i na zewnątrz, następnie nacieramy od wewnątrz majerankiem. Wątróbkę pokrojoną w kostkę przesmażamy krótko na maśle wraz z cebulką. Bułkę moczymy w mleku, dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajka, dodajemy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną pietruszkę oraz przesmażoną wątróbkę. Wszystko dobrze mieszamy i napełniamy kaczkę farszem, zaszywamy. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5-2 godz. i co pewien czas podlewamy ją rosołem. Upieczoną kaczkę podajemy z modrą czerwona kapustą.