Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Rolnictwo w Świętokrzyskim. Więcej sadowników i ogrodników

0
Podziel się:

Województwo świętokrzyskie z rolniczego regionu, bazującego na uprawach zboża i ziemniaków, zmienia się w sadowniczo-ogrodniczy.

Rolnictwo w Świętokrzyskim. Więcej sadowników i ogrodników
(AlexRaths/iStockphoto)

Województwo świętokrzyskie z rolniczego regionu, bazującego na uprawach zboża i ziemniaków, zmienia się w sadowniczo-ogrodniczy - wynika z badań ośrodka doradztwa rolniczego w Modliszewicach. W uprawie moreli, śliw i brzoskwiń jest pierwsze w kraju.

_ - Trend tworzenia w regionie świętokrzyskim nowych upraw ogrodniczych i sadowniczych widać już od kilku lat. Zauważyliśmy, że najczęściej rolnicy decydują się na warzywnictwo, a potem z warzywnictwa przechodzą na sadownictwo _ - poinformowała Elżbieta Krempa z zespołu ds. ogrodnictwa sandomierskiego oddziału Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Inspektorzy porównali swoje obserwacje z zestawieniem wyników dwóch ostatnich spisów rolnych, które potwierdziły, że na przestrzeni 10 lat w regionie świętokrzyskim znacznie zmieniła się struktura upraw. O 6 tys. hektarów więcej jest sadów, a powierzchnia upraw, wynosząca 29 tys. hektarów, daje regionowi trzecie miejsce w kraju.

Dominującym gatunkiem upraw owocowych w regionie są jabłonie - zajmują ponad 58 proc. powierzchni sadów w województwie. Jednak to drzewa pestkowe są specjalizacją świętokrzyskich sadowników. W uprawie śliw, moreli i brzoskwiń świętokrzyskie jest pod względem powierzchni na pierwszym miejscu w Polsce, w uprawie wiśni na drugim, a czereśni na trzecim. Także świętokrzyska truskawka zajmuje znaczące - trzecie - miejsce w uprawach krajowych.

_ - Ciekawa jest także tendencja do specjalizowania się poszczególnych powiatów w wybranych uprawach. I tak np. powiat kielecki to uprawy truskawek, sandomierski - sadów owocowych, a kazimierski i pińczowski - warzyw korzeniowych i cebuli. Rodzaj upraw jest dostosowany do gatunku ziemi _ - wyjaśniła Krempa.

Uprawy warzywnicze w regionie świętokrzyskim od kilku lat zajmują około 11,5 tys. hektarów. Najwięcej uprawia się ogórków - trzecie miejsce w Polsce, marchwi, cebuli i kapusty. Te ostatnie uprawy zajmują po około 1000 hektarów każda i ich powierzchnia co roku się zwiększa.

_ - Świętokrzyscy ogrodnicy oferują konsumentom zróżnicowane produkty. Wiele z nich, jak szydłowska śliwka, bielińska truskawka czy sandomierskie jabłka są na listach produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Zauważalny jest też wpływ rozwoju ogrodnictwa na promocję turystyczno - rekreacyjną województwa. Przykładem jest choćby turystyczny Sandomierski Szlak Jabłkowy _ - podkreśliła Krempa.

W woj. świętokrzyskim użytki rolne maja niecałe 630 tys. hektarów powierzchni. Powierzchnia zasiewów zboża to około 260 tys. hektarów, ziemniaków - 45 tys. hektarów, sadów - 29 tys. hektarów, upraw warzyw gruntowych - 11,5 tys. hektarów, a truskawek - 3,7 tys. hektarów.

Czytaj więcej w Money.pl
Projekt okaże się niekorzystny dla rolników? Ubezpieczenia upraw i zwierząt gospodarskich powinny być obowiązkowe, a rolnik sam powinien decydować, od jakiego ryzyka chce się ubezpieczyć - uważa Wiktor Szmulewicz.
Wojewoda wystąpił o kredyty klęskowe dla rolników Wojewoda warmińsko-mazurski wystąpił do ministerstwa rolnictwa o uruchomienie preferencyjnej linii kredytowej dla rolników z gminy Bisztynek.
Rolnicy chcą obowiązkowych, ale tanich ubezpieczeń Nie doraźnych zapomóg, ale powrotu do obowiązkowych niekomercyjnych ubezpieczeń rolnych domagają się poszkodowani przez ubiegłotygodniowe nawałnice.
świętokrzyskie
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)