Same firmy gastronomiczne i obiekty noclegowe na swoim koncie mają 95 tys. niezapłaconych faktur w sumie na 417 mln zł. W grudniu ubiegłego roku - jak informował wówczas KRD - zadłużenie tych firm wynosiło ponad 352 mln zł.
Średnio na jednego z blisko 15 tys. dłużników przypada niemal 28 tys. zł długu. Większość tej kwoty należy do przedsiębiorców prowadzących restauracje i food tracki (286 mln zł), firmy cateringowe powinny oddać 46 mln zł, a obiekty noclegowe - 41 mln zł. Biura podróży i agenci turystyczni muszą opłacić ponad 24 mln zł, a na każdego z 693 przedsiębiorców przypada średnio 35 tys. zł obciążenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
KRD zauważył, że 251,6 mln zł muszą zwrócić jednoosobowe działalności gospodarcze (JDG), których w rejestrze jest ponad 9,5 tys. Z kolei spółki do zwrotu mają 190 mln zł. "W tej grupie znajduje się również rekordzista z woj. dolnośląskiego, który jest winien pięciu wierzycielom ponad 4 mln zł" - dodał.
Największe długi mają firmy z woj. mazowieckiego - ich zaległości to 1/4 ogółu, czyli 110 mln zł. Kolejne są województwa śląskie (50 mln zł) i dolnośląskie (46,5 mln zł). Natomiast najmniejsze zobowiązania mają firmy z woj.: podlaskiego (6,7 mln zł), świętokrzyskiego (7 mln zł) i lubuskiego (9,3 mln zł).
Średnie zadłużenie przypadające na jednego dłużnika w branży HoReCa jest największe na Opolszczyźnie, gdzie wynosi 34 tys. zł. W segmencie turystyki najwyższa średnia to 185 tys. zł i należy do przedsiębiorców z województwa lubuskiego.
Dłużnicy winni są m.in. bankom i firmom pożyczkowym (296 mln zł). 40 mln zł to zobowiązania branży HoReCa wobec firm handlowych, a 36 mln zł - energetycznych. KRD poinformował, że branża ma też swoich dłużników, którzy są im winni łącznie ponad 26 mln zł.
Pogorszenie rzetelności płatniczej w całym sektorze
Według analizy wiarygodności płatniczej KRD, która wyraża ocenę zdolności do terminowego wywiązywania się z zobowiązań przez firmy, 92 proc. biur podróży i agentów turystycznych zalicza się do grona wiarygodnych. Jednocześnie przybywa firm ze średnią kategorią i ubywa tych z dość dobrą.
Prezes KRD Adam Łącki cytowany w raporcie zwrócił uwagę, że w przypadku branży HoReCa odsetek wiarygodnych firm wyniósł 80 proc., a wśród hoteli i pensjonatów sięga 92 proc.. W segmencie gastronomii to z kolei 74 proc. - Na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy obserwujemy znaczne pogorszenie rzetelności płatniczej w całym sektorze - zaznaczył Łącki.