Dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald's Polska była gościem programu Money.pl.
W jakiej formie odpady z restauracji sieci wracają na rynek?
– Zużyty olej po frytkach w całości przewozimy do rafinerii w Trebini, gdzie jest przetwarzany na olej napędowy, ecodiesel. Z kolei opakowania, które bazują na włóknach papierowych, ale w części są powlekane cienką warstwą polimeru, w tym kubki na kawę, także zabrudzone czy zatłuszczone, potrafimy przetwarzać. Powstają z nich ręczniki papierowe czy papier toaletowy, które są wykorzystywane w restauracjach – tłumaczy Anna Borys.
Wspomniane 500 ton przetwarzanych opakowań to liczba, która cały czas rośnie. W systemie recyklingowym funkcjonuje w tej chwili ponad 300 z 520 restauracji McDonald’s w Polsce.
– Mamy nadzieję, że do końca roku wszystkie restauracje, które mają taką możliwość, dołączą do tego systemu – mówi Anna Borys.
Czy działania podejmowane przez McDonald’s to koszty czy wymierne oszczędności? Co z jednostkowymi opakowaniami w gastronomii, które zapewniają bezpieczeństwo konsumenta? Czy całkowite pozbycie się plastiku przez branżę jest możliwe? I czy w McDonald’s znajdą zastosowanie opakowania wielokrotnego użytku?
Te i wiele innych wątków, w tym m.in. dyskutowane podczas Międzynarodowego Szczytu Klimatycznego TOGETAIR 2023 zaangażowanie i świadomość ekologiczna konsumentów, Marcin Walków porusza w rozmowie z Anną Borys. Zainteresowani? Zobaczcie program Money.pl z udziałem ekspertki.
Płatna współpraca z TOGETAIR 2023.