Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MWL
|
aktualizacja

Rząd może pogrążyć branżę ochroniarską

149
Podziel się:

Szybująca płaca minimalna demoluje uzależniony od kosztów pracy biznes ochrony - pisze "Rzeczpospolita". Branża ostrzega, że z firm może odejść nawet 40 proc. pracowników.

Rząd może pogrążyć branżę ochroniarską
Podwyżka płacy minimalnej uderzy w lokalne firmy ochroniarskie, m.in. pilnujące wjazdów na osiedla (Adobe Stock, Andrey Popov)

Wartość usług branży ochroniarskiej to 12-14 mld zł rocznie. Działa w niej około 2,5 tys. firm, a zatrudnienie sięga ponad 250 tys. osób. Ogłoszona w połowie sierpnia decyzja rządu o kolejnej podwyżce płacy minimalnej, może uderzyć właśnie w ten sektor gospodarki.

Przypomnijmy, że z początkiem 2024 r. pensja minimalna wzrośnie do 4242 zł brutto, a stawka godzinowa wyniesie 27,7 zł brutto. Od lipca najniższa krajowa podskoczy do 4300 zł brutto, a stawka godzinowa do 28,1 zł brutto.

Która organizacja gospodarcza zniesie bez wstrząsów i to w warunkach recesji tak hojny prezent rządu, jak ten arbitralnie nałożony na barki przedsiębiorców? – pyta retorycznie Sławomir Wagner, prezes firmy Monitoring.pl, w rozmowie z "Rz".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: W sklepach zarabiają więcej niż nauczyciele? "To hipokryzja"

Nadchodzi kryzys w ochronie. Najbardziej dotknie małe firmy

Wagner ostrzega, że rosnące stawki najniższej krajowej i minimalnej stawki godzinowej wystawią na ciężką próbę rentowność usług ochroniarskich. Jego zdaniem już teraz lokalne firmy, pilnujące osiedli, tną zatrudnienie. Szacuje, że zarządcy nieruchomości zlikwidują co czwarty posterunek ochrony w najbliższych miesiącach. W ciągu dwóch lat zniknąć może 15 proc. firm ochroniarskich nastawionych wyłącznie na ochronę fizyczną.

Trzeba się liczyć z tym, że wskutek wymuszonego przez kontrahentów ograniczania stanowisk i godzin ochrony, firmy będą ciąć zatrudnienie. Fala redukcji może spowodować odejście nawet 20–40 proc. pracowników ochrony - dodaje Wagner.

Inni przedstawiciele branży twierdzą, że może być jeszcze gorzej. - W przypadku najmniejszych spółek to prognozy zdecydowanie niedoszacowane - twierdzi Jakub Dzik, prezes Grupy Impel,

Państwowym urzędnikom i politykom wydaje się, że podpisem pod regulacją, dekretując płacowe podwyżki, da się kształtować społeczny ład i gospodarczą rzeczywistość. Ale to naiwność i podejście niebiorące pod uwagę głosu przedsiębiorców - ocenia Dzik.

Prezes Impela dodaje, że spiętrzenie podwyżek w ciągu ostatnich lat, także w przyszłym roku, oznacza konieczność renegocjacji setek umów z klientami, których rezultat wcale nie jest przesądzony. - Zafundowano nam niepewność w biznesie i nieuchronne wielomiesięczne turbulencje - podkreśla w rozmowie z dziennikiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(149)
WYRÓŻNIONE
Zxx
rok temu
Ochronniarze tyle lat pracowali za grosze. Ale już właściciele firm brali kokosy. Ochroniarz miał 5zl na godzinę a pracodawca brał za niego 30zl. A że teraz muszą normalnie płacić to już gul im skacze. I bardzo dobrze niech płacą
byly ochrania...
rok temu
praca na umowie o prace + zlecenie po 300h/msc. zarobki 12zl/h. Traktowanie pracownika jak smiecia. Pracownikowi nie wolno usiąść. :). Ta pranża juz 20 lat temu powinna upaść.
Emeryt
rok temu
Byli ubecy pozakladali firmy i myślą że znajdą głupich co będą im pracować za 4 zł skończyło się okradanie
NAJNOWSZE KOMENTARZE (149)
Gazeciarz
7 miesięcy temu
Kurczaka umyj i osusz. Pokrój w paski. Przełóż do miski i dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kebaba. Wlej oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Pomidory i ogórek pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Mocno rozgrzej patelnię i smaż na niej kurczaka, aż woda odparuje, a mięso będzie rumiane. Patelnię zestaw z ognia. Bajgle przekrój na pół. Na dolnej połówce ułóż roszponkę, plastry pomidorów i ogórków, kurczaka, cebulę i surówkę z czerwonej kapusty. Skrop sosem remulada. Przyłóż górną połówką bajgla. Podawaj od razu na obiad lub kolację :)
Wolny
7 miesięcy temu
Mąkę i sól przesyp do miski. Wymieszaj. Wlej oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiaj ręcznie, mikserem lub robotem na wolnych obrotach, stopniowo wlewając wodę. Wyrabiaj około 3 minut. Wyrobione ciasto zostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut. Ciasto podziel na 16 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na cienki i okrągły placek. W czasie wałkowania podsypuj ciasto mąką. Rozwałkowane placki ciasta przykrywaj ściereczką, aby nie wyschły. Placki smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smaż około 30 sekund z każdej strony. Możesz użyć patelni teflonowej lub grillowej. Usmażone placki przekładaj na talerz lub deskę. Przykrywaj ściereczką, aby lawasze za szybko nie ostygły. Podawaj do różnych dań o każdej porze dnia i roku :)
Tadek
7 miesięcy temu
Do miseczki dodaj drożdże (suche lub pokruszone świeże), cukier, 1 łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn PODWOI swoją objętość (drożdże świeże około 10 minut, drożdże suche około 20 minut). Rozpuść masło. Do mąki dodaj sól, jajka, mleko i zaczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Postaw na ogniu i gotuj 20 minut. Grzyby odcedź (wywar zachowaj), ostudź, posiekaj. Kapustę przełóż do garnka i zalej wodą do jej przykrycia. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. W połowie gotowania do kapusty dodaj wywar grzybowy. Ugotowaną kapustę odcedź, wystudź, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj posiekane grzyby i kapustę, dopraw solą i pieprzem. Smaż 5-6 minut, cały czas mieszając. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Ciasto drożdżowe podziel na dwie równe części. Rozwałkuj je w miarę równo w kształt prostokąta, podsypując mąką. Przekrój nożem na pół. Na każdej części rozłóż farsz i zawiń jak roladę. Każdą roladę pokrój na porcje ok. 5 cm szerokości. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Układaj na niej paszteciki. Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Każdego pasztecika posmaruj jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, aż paszteciki apetycznie się zarumienią.
Koza
9 miesięcy temu
Firm krzaków *
Koza
9 miesięcy temu
Ojoj biedne firmy ochroniarskie :'-) płatności pod stołem i omijanie prawa to nagminne w tej branży eleminijac przy tym uczciwie stające firmy w przetargach. Często kwoty są tak niskie np w zamówieniach publicznych że nawet nie wiadomo czy będzie na wypłaty dla pracownika ;) więc co się robi ? Daje się umowy na 1/16 resztę na zlecenie i pod stołem to takie będą jęczeć jak jest podwyżka. Szkoda gadać . Wystarczy zrobić naloty np na Sądy ;) tam większość ma UOP ale nikt nie będzie mieć wykazywanych godzin które faktycznie przepracował! Wieczne oszczędności firm Kraków
...
Następna strona