Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|
aktualizacja

Sanepid wkroczył do 135 smażalni ryb. Klienci skarżyli się na problemy żołądkowe

8
Podziel się:

Niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, ale niewłaściwe warunki przechowywania żywności - to główne zarzuty Sanepidu wobec smażalni ryb w województwie pomorskim. Inspektorzy od początku roku przeprowadzili 135 kontroli w 44 stwierdzono nieprawidłowości.

Sanepid wkroczył do 135 smażalni ryb. Klienci skarżyli się na problemy żołądkowe
Obiad w smażalni ryb nad morzem (East News, Mariusz Grzelak/REPORTER)

Inspektorzy sanepidu od początku roku przeprowadzili 135 kontroli w smażalniach ryb w woj. pomorskim. Podczas 44 kontroli stwierdzono nieprawidłowości - podała PAP Katarzyna Waluszko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE). Wskazała, że były to głównie: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu.

Od początku roku inspektorzy WSSE przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach, w których przeważającą działalnością jest smażenie ryb. Na terenie całego województwa pomorskiego takich miejsc jest 311.

W 44 smażalniach nieprawidłowości

Jak podała kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko, nieprawidłowości stwierdzono podczas 44 kontroli.

Były to: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu; brak czystości bieżącej; środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych; niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).

"Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. złotych" - podała Waluszko.

Bóle żołądka i higiena

Dodała, że w związku ze zgłoszeniami konsumentów przeprowadzono 7 kontroli interwencyjnych, podczas 5 kontroli potwierdzono zasadność interwencji. Przyczynami zgłoszeń interwencyjnych były: dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków, niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny, nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

"Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - podkreśliła.

Zaznaczyła, że kontrolowana jest czystość pomieszczeń żywnościowych, sprzętu, urządzeń i ich stan techniczny, a także prowadzenie procesów mycia i /lub dezynfekcji sprzętu, naczyń, pomieszczeń, a także zabezpieczenie przed szkodnikami, higiena i stan zdrowia pracowników.

Inspektorzy sprawdzają również jakość wody, warunki do mycia i rozmrażania żywności oraz rąk pracowników, usuwanie odpadów żywnościowych, szkolenia pracowników na określonych stanowiskach oraz terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości surowców stosowanych do przygotowywania potraw.

W trakcie kontroli inspektorzy zwracają również uwagę na warunki przechowywania surowców, w tym zachowanie łańcucha chłodniczego, kontrola dokumentów dotyczących dostawców surowców. W ramach kontroli sprawdzane są zapisy z wdrożonych w zakładzie dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych oraz wynikających z zasad systemu HACCP.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(8)
WYRÓŻNIONE
Prezydent2025
rok temu
Oddałbym inspektorom sanepidu restaurację na bezpłatne użytkowanie na rok. Polegliby w KAŻDYM obszarze już w 2 miesiącu.
Turysta
rok temu
To w większości nie są świeże ryby bałtyckie - a z hurtowni (oby atlantyckie , ale są i chińsko-wietnamskie ) -- wiele smażalni nie ma zamrażarek a ryba rozmrożona powinna być podana w ciągu kilku godzin (a nie dni) - ceny ryb na wyspie Sasnitz (Niemcy) są już niższe niż te w Międzyzdrojach , tam pachnące tutaj czasami śmierdzące SMUTNE
bkk
rok temu
te kary to ze dwóch w jeden dzień odrobi
NAJNOWSZE KOMENTARZE (8)
szok,
rok temu
8,5 tys na 44 smażalnie? to co to za kara?
Oszukany
rok temu
Zaserwowano mi węgorza (180 zł / kg) - smak jakiś podejrzliwy pomimo pięknego wyglądu - okazał się być produktem chińskim - i tak sami sobie psujemy rynek
Turysta
rok temu
To w większości nie są świeże ryby bałtyckie - a z hurtowni (oby atlantyckie , ale są i chińsko-wietnamskie ) -- wiele smażalni nie ma zamrażarek a ryba rozmrożona powinna być podana w ciągu kilku godzin (a nie dni) - ceny ryb na wyspie Sasnitz (Niemcy) są już niższe niż te w Międzyzdrojach , tam pachnące tutaj czasami śmierdzące SMUTNE
bkk
rok temu
te kary to ze dwóch w jeden dzień odrobi
dla mnie
rok temu
każdy pobyt nad Bałtykiem kojarzy się z problemami żołądkowymi