Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. MZUG
|
aktualizacja

Sfałszowane kebaby w Polsce. Skala zjawiska jest gigantyczna

74
Podziel się:

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w pierwszym kwartale 2023 roku kontrolę jakości kebabów. Inspektorzy wykryli różnego rodzaju nieprawidłowości w aż 81,7 proc. skontrolowanych miejsc. W sumie IJHARS wystawiła kary na ponad 60 tys. złotych.

Sfałszowane kebaby w Polsce. Skala zjawiska jest gigantyczna
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w barach z kebabami (Pixabay, FreeToUseSounds)

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podkreśla, że była to jej pierwsza kontrola lokali, które serwują dania typu kebab. W sumie skontrolowanych zostało 109 barów na terenie całej Polski. IJHARS sprawdziła jakość dań oferowanych w formie kebabów (tortilli, w bułce, picie, czy z frytkami) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami.

Wyniki mogą zaskoczyć, bo w 89 podmiotach gastronomicznych (81,7 proc. skontrolowanych) stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Greenpact - rozmowa z Filipem Bittnerem

Kebab z baraniną bez baraniny, czyli co wykazała kontrola

IJHARS przeprowadziła analizę laboratoryjną na 98 partiach dań, a nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Głównym zarzutem był brak w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) i obecność innego mięsa, niż zostało podane (kurczak w posiłku z wołowiną).

Z kolei pod względem prawidłowości oznakowania ocenionych zostało 139 partii dań oferowanych w formie kebabu, a nieprawidłowości stwierdzone zostały w przypadku 104 partii (74,8 proc. skontrolowanych). Jak możemy przeczytać na stronie internetowej inspekcji, oprócz podmiany składników (np. zamiast podanego w menu "kebabu jagnięcina" w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy) głównymi zarzutami były:

  • nieprawidłowa nazwa dania – m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie potrawy (np. kebab box – samo mięso) lub podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji;
  • brak wykazu składników – w tym m.in. alergenów;
  • nieprawidłowo podany wykaz składników – sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania.

Posypały się kary dla lokali z kebabami

Jak podaje IJHARS, w efekcie kontroli i wykazanych nieprawidłowości wojewódzcy inspektorzy wydali m.in. 48 decyzji administracyjnych, które nakładały kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tys. zł. Wśród nich aż 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych (na kwotę 58,6 tys. zł). Postępowania administracyjne są nadal w toku.

Inspekcja zapowiada, że placówki gastronomiczne będą dalej sprawdzane, aby zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(74)
WYRÓŻNIONE
Artur
rok temu
Wysokość tych kar jest śmieszna - 60k dostało łącznie 90 restauracji, średnio restauracja dostała poniżej 1k kary, mając pewnie taki dzienny obrót...
nxad
rok temu
Przede wszystkim powinna być lista lokali i co w każdym z nich wykryto.
Ania
rok temu
Ostatnio zamówiłam kebaba w czeladzi i dostałam zapieczoną bułkę a w srodku90%kapusty .I zapłaciłam 28pln.zapytalam się czy kebab to zapieczona kapusta to Mo Mongoł odpowiedział łamanym tureckim że inphlacjyka.Sprawa trafiła do urzędu ochrony konsumentów i potraktowane jest jako oszustwo sklepowe za co grozi do 8lat!!!
NAJNOWSZE KOMENTARZE (74)
Karczew
3 miesiące temu
W mojej miejscowości właśnie zamknięto kebab który na początku miał świetne opinie, jak się potem okazało nie do końca była to wina z samej firmy która trzeba kebsy po prostu te tak zwane rolki z mięsem były maksymalnie sfałszowane i jakością tragiczne oni kupowali płacili normalnie a dostawali gówno do tego stopnia że sanepid zamknął lokal bo dwa razy wykryli jakieś bakterie w jedzeniu ale nie rozpakowanych świeżej kuli od producenta.
Greri
7 miesięcy temu
Nie podali najważniejszej wiadomości: ile w tych kebabach było "mięsa" sojowego.
Juzwa
12 miesięcy temu
schabowy najlepiej z kością to wiesz co masz na talerzu. Wszystko inne mielone, rozdrobnione itd to żadnej pewności że nie szczekało albo miauczało kiedy żyło.
Janusz
rok temu
Pewnie na te artykuły wykłada kasę konkurencja np burgery bo kebaby są tańsze i lepiej się sprzedają a za kawałek bułki z burgerem trzeba zapłacić 30 zł a kebab kosztuje 20 więc wymyślili sposób
Mambolinski
rok temu
Podejrzewam, że co zamawiaja-to dostają. Zamawiali by konkretne mięso, takie by mieli sami są oszuści. Koty, psy giną;⁠-⁠) Sam pod naleczowem kupiłem kiedyś kurczakowego, a była taka baranina! Albo o z koziego capa- a mógł powiedzieć nie ma kurczaka...no i ostatni raz mnie widzieli oszusci
...
Następna strona