Japończycy nie będą już musieli solić swojego ramenu. Naukowym stworzyli pałeczki, które wywołują smak soli w ustach bez grama soli. Pałeczki powstały w laboratorium na Uniwersytecie Meiji w Tokio. Naukowcy współpracowali z producentem żywności i napojów firmą Kirin.
Urządzenie przenosi jony sodu z jedzenia przez pałeczki do ust, gdzie wywołują one uczucie słonego smaku. Pałeczki mają być już dostępne dla konsumentów w 2023 roku w Japonii.
Trwają prace nad udoskonaleniem prototypu
Na razie naukowcy są w trakcie udoskonalania swojego prototypu. Testy kliniczne na ludziach, którzy stosują dietę niskosodową, potwierdziły, że urządzenie wzmacnia słony smak żywności o niskiej zawartości sodu półtora raza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjna dieta jest bogata w sól. Przeciętny dorosły Japończyk spożywa około 10 gramów soli dziennie, czyli dwa razy więcej niż zaleca WHO – informują brytyjscy dziennikarze. Japońskie ministerstwo zdrowia zaproponowało ograniczenie dziennego spożycia soli do maksymalnie 7,5 grama w przypadku mężczyzn i 6,5 grama w przypadku kobiet.
Pałeczki wykorzystują "bardzo słabą energię elektryczną — niewystarczającą do oddziaływania na ludzkie ciało — do regulowania funkcji jonów takich jak chlorek sodu i glutaminian sodu w celu zmiany postrzegania smaku poprzez sprawianie, że jedzenie wydaje się mocniejsze lub słabsze" - podała firma Kirin w oświadczeniu cytowana przez brytyjskich dziennikarzy.