Acheta domesticus, czyli świerszcz domowy, może być traktowany jako żywność i jako taka może być sprzedawana w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej - zdecydowała Komisja Europejska 10 lutego. Unijne prawo wymaga, by każda "nowa żywność" najpierw uzyskała zezwolenie, zanim zostanie wprowadzona jako produkt spożywczy na rynek unijny.
To już trzeci owad, który KE uznała za godny takiego miana. W tym gronie są też larwy mącznika młynarka (autoryzowane przez Komisję w czerwcu 2021 r.) i szarańcza wędrowna (w listopadzie 2021 r.) dopuszczona - podobnie jak świerszcz domowy - w formie mrożonej, suszonej lub sproszkowanej.
Owady jako pokarm są bezpieczne - ocenił specjalny urząd UE
Decyzja dotycząca tych trzech owadów umożliwia wnioskodawcom wprowadzenie ich do obrotu w UE pod określonymi warunkami. KE wydaje ją w odpowiedzi na wniosek złożony przez prywatne firmy, po zapoznaniu się z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który ocenia poszczególne gatunki owadów (i inne produkty) pod kątem bezpieczeństwa spożycia. W przypadku larw mącznika wniosek o autoryzację do Komisji złożyła francuska firma SAS EAP Group, a szarańczy - Fair Insects BV z Holandii.
Po autoryzacji owady trafiają do unijnego wykazu "Nowej żywności", definiowanej jako żywność, która nie była w znaczącym stopniu spożywana przez mieszkańców UE przed 15 maja 1997 r.
Decyzja Komisji nie oznacza, że owady staną się nagle jednym z podstawowych elementów posiłków Europejczyków. "To konsumenci mogą zdecydować, czy chcą jeść owady, czy nie. Wykorzystanie ich jako alternatywnego źródła białka nie jest nowe, owady są regularnie spożywane w wielu częściach świata" - wyjaśnia KE na swojej stronie internetowej.
To nie ostatnie decyzje dotyczące zakwalifikowania owadów jako bezpiecznej żywności, która może być sprzedawana w krajach UE. Na ocenę Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i decyzję KE czeka kolejnych dziewięć wniosków.