Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Paweł Gospodarczyk
Paweł Gospodarczyk
|

Syrop glukozowy zamiast cukru, tańszy olej. Zamienniki sposobem na walkę z drożyzną

196
Podziel się:

Producenci wykorzystują kolejny oręż w walce z inflacją. To zmiana składników produktów na tańsze, czasem gorszej jakości. – Coraz częściej słyszymy, że "produkt się popsuł". Widać to w składzie różnych wyrobów, głównie z branży spożywczej – mówi ekonomista Rafał Mundry.

Syrop glukozowy zamiast cukru, tańszy olej. Zamienniki sposobem na walkę z drożyzną
Klienci dostrzegają zmiany w sklepach, ale najczęściej zwracają uwagę na wysokość cen. Tylko nieliczni czytają składy czy sprawdzają gramaturę. Zdjęcie ilustracyjne (Adobe Stock, Bartłomiej Magierowski)

Drożyzna dotyka wszystkich, także producentów. Żeby zrekompensować coraz wyższe koszty produkcji, zazwyczaj podnoszą ceny towarów. Polski Instytut Ekonomiczny (PIE) szacuje, że w 2022 r. taki krok wykonało aż 75 proc. dużych firm w Polsce.

Ale to niejedyny sposób na walkę z rosnącymi wydatkami. 46 proc. dużych firm w naszym kraju zdecydowało się w ubiegłym roku na poszukiwanie tańszych surowców, materiałów i usług u dostawców – wskazuje PIE w analizie dotyczącej działań podjętych przez firmy w reakcji na rosnące ceny energii i paliw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowy konkurs dla startupów na Game Industry Conference

Tańsze zamienniki jako forma walki z inflacją

Nasi rozmówcy przyznają, że zjawisko wykorzystywania przez producentów tańszych, często gorszej jakości substytutów, by zmniejszyć koszty produkcji, istnieje. Lecz jego skala nie jest łatwa do określenia.

– Coraz częściej słyszymy, że "produkt się popsuł". Widać to w składzie różnych wyrobów, głównie z branży spożywczej, ale też w chemii gospodarczej czy kosmetykach – mówi money.pl ekonomista Rafał Mundry.

Na przykład popularne zbożowe batoniki. Według informacji na opakowaniu po rebrandingu zawierały tańszy olej palmowy, a zamiast cukru syrop glukozowo-fruktozowy. Wystarczyło porównać dwa opakowania: stare i nowe. To był ten sam produkt, który ciągle stał w tym samym miejscu w sklepie, miał tę samą gramaturę i nazwę – opisuje Mundry.

To on pod koniec ubiegłego roku zwrócił uwagę na mniejszą zawartość fluoru w płynie do płukania ust jednej z firm. – Nie dość, że produkt, który ostatnio kupiłem, był mniejszy o 100 ml i miał 500 ml, to dodatkowo jest w nim znacznie mniej fluoru. W niektórych zresztą już w ogóle go nie ma – wskazywał analityk.

W money.pl pisaliśmy wówczas o tym, że część firm decyduje się właśnie na "downsizing". Zamiast wzrostu ceny produkt "chudnie". Wskazywaliśmy, że producenci decydują się na ten krok, bo klientom trudniej jest go dostrzec. Nawet jeżeli stale kupują te same produkty, to przy półce sklepowej zwracają uwagę przede wszystkim na jego cenę.

– Producentom powinno zależeć na utrzymaniu konsumenta przy sobie, a wskutek takich praktyk można go stracić. Marki muszą balansować między granicą podnoszenia cen a granicą cięcia kosztów. A cięcia widać m.in. po kurczących się opakowaniach i tańszych zamiennikach – mówi nam dziś Mundry.

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole, potwierdza, że firmy spożywcze – chcąc uniknąć podwyżek cen oferowanych produktów, co mogłoby doprowadzić do pogorszenia ich wyników sprzedażowych – dość często optymalizują ich skład i robią to nie od dziś.

– Im wyższy stopień przetworzenia żywności, tym pole do optymalizacji składu jest większe. Przykładowo po wybuchu wojny w Ukrainie na rynku pojawił się niedobór oleju słonecznikowego, którego Ukraina jest znaczącym eksporterem. W efekcie był on zastępowany innymi olejami o podobnych właściwościach – tłumaczy ekspert.

Według Olipry ciekawym przykładem mogą być przetwory mięsne, w przypadku których mieszane są dwa gatunki mięsa, np. drób i wieprzowina.

Gdy stosunek ceny wieprzowiny do drobiu rośnie, to w składzie rośnie udział drobiu kosztem wieprzowiny i na odwrót. Przykłady można mnożyć – przyznaje.

Zmiany nie bez wpływu na smak

Co oczywiste, tańsze produkty mają często mniej wartości odżywczych i walorów smakowych. Ale jak zauważa prezes Stowarzyszenia Producentów Pieczywa Jacek Górecki, w przypadku branży piekarniczej to jedne z nielicznych konsekwencji zmiany składu na tańszy.

Pieczywo może mieć mniej dodanych ziaren, mniej tłuszczów powodujących, że produkt jest bardziej miękki czy ma dłuższy termin świeżości, zachęcającą strukturę itd. Ryzyko, że pieczywo może być mniej zdrowie, jest niewielkie. Bardziej chodzi o to, że może być mniej smaczne – mówi Górecki.

– Optymalizacja składu produktów spożywczych wcale nie musi oznaczać pogorszenia ich jakości, choć rzeczywiście często tak jest. Głównym ograniczeniem, przed którym stoją producenci, jest smak oferowanych przez siebie produktów. Jeśli optymalizacja składu doprowadzi do pogorszenia smaku, sprzedaż spada, dochodzi jednocześnie do pogorszenia postrzegania marki, co trudno później naprawić i ostatecznie efekt jest odwrotny do zamierzonego – dodaje Jakub Olipra.

Nie tylko jedzenie

Z badania UCE Research dla Grupy SkipWish, którego rezultaty przytacza "Rzeczpospolita", wynika, że co drugi ankietowany dostrzega spadek jakości odzieży kupionej w okresie ostatnich 6-12 miesięcy. Droższe materiały naturalne zastępowane są tańszymi syntetykami. Producenci naprawdę zaczęli oszczędzać na materiałach. Jak wiemy z wielu badań rynkowych, Polacy bardzo rzadko czytają etykiety lub metki podczas kupowania ubrań – mówi w rozmowie z "Rz" Maciej Tygielski z Grupy SkipWish.

Reputacja marek może ucierpieć w związku ze zmianą składu ich produktów, ale o ile w przypadku jedzenia zmianę często można zauważyć gołym okiem, o tyle w przypadku innych towarów, np. środków higieny jest to trudniejsze. Wiele zależy od spostrzegawczości konsumenta.

Żaden szanujący się producent żywności nie będzie wytwarzał finalnego produktu ze składników niedozwolonych. To niemożliwe. Nikt nie pozwoli sobie na zniszczenie marki – zastrzega w rozmowie z money.pl były minister rolnictwa Marek Sawicki.

Paweł Gospodarczyk, dziennikarz money.pl

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami ekonomicznymi i biznesowymi, skorzystaj z naszego Chatbota, klikając tutaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(196)
WYRÓŻNIONE
Adonis
2 lata temu
Głupie gadanie. Pracuje w fabryce ciastek w której na Niemcy idą te same ciastka na masełku, a na nasz rynek idzie największy syf. Po prostu tak jest traktowany nasz rynek. Cena produktu ta sama na obu rynkach. Artykuł nie powinien nosić tytułu ''....sposobem na drożyznę '' tylko ''.....sposobem na jeszcze większe zarobki firm''. Już nie róbmy z producentów takich biedaków. Po prostu w kraju rządzi cwaniactwo i tyle.
Prezydent2025
2 lata temu
Drożyzna nie bierze się już z cen surowców rolnych do produkcji żywności. Bierze się z cen energii, drakonskich podatków, zagmatwanego prawa i najważniejsze braku konkurencji i zwykłej chciwość i na każdym etapie dystrybucji która wynika z przekonania, że dłużej ten świat już tak nie pociągnie.
Zmęczony
2 lata temu
Te praktyki stosowane są od kilku lat. Syrop glukozowo-fruktozowy (niby tylko w partii oznaczonej literką B, a w partii oznaczonej literką A cukier, tylko konia z rzędem temu kto znalazł kod z literką A na butelce). Kasza manna w składzie sałatek rybnych, żeby wypełnić czymś ciężkim opakowanie, aby gramatura się zgadzała. MOM wieprzowy w składzie pasztetów drobiowych (jak w końcu producentów pogonili, to teraz się nazywają "z drobiem"). W puszkach tuńczyka woda dolana do oleju... Jak na opakowaniach by zaczęli oszczędzać, tak jak na składzie ich zawartości, to by konserwy były pakowane w bibułkę. Przemysł spożywczy to jedna wielka ściema, a czasem wręcz bandytyzm ( jak np. afera z solą wypadową w kraju w którym solą stoi i sól jest tania).
NAJNOWSZE KOMENTARZE (196)
Dżepetto
2 lata temu
Najpierw niech zrezygnuja z bajecznie drogich ałt i torepek
Piotr
2 lata temu
Na szczęście sa produkty, które nie traca na jakości. Np. Perła jest tak samo dobra jak była:)
Skandal
2 lata temu
I tak właśnie załatwili piłkarza Lecha !!!!
Komuna
2 lata temu
No i powraca temat zawartości cukru w cukrze.
być albo nie ...
2 lata temu
A jaki jest substytut zdrowia?
...
Następna strona