Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

Szał na dziczyznę w Niemczech. Powód? Ceny

21
Podziel się:

W Niemczech konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po dziczyznę - informuje portal tygodnika "Spiegel". Powód? To miedzy innymi ceny. - Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi - informuje rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.

Szał na dziczyznę w Niemczech. Powód? Ceny
Przyczyny zainteresowania dziczyzną jest panujący trend spożywania zdrowych, lokalnych produktów, a także stosunkowo stabilne ceny (Adobe Stock)

Jak potwierdzają stowarzyszenia łowieckie, popyt na dziczyznę jest duży. W Niemczech w sezonie 2021/2022 konsumenci nabyli pnad 30 tys. ton, w sezonie wcześniej - 28 tys. ton.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dziczyzna. Dlaczego warto ją jeść?

Przyczyny tego wzrostu zainteresowania dziczyzną to panujący trend spożywania zdrowych, lokalnych produktów, a także stosunkowo stabilne ceny. "W przeciwieństwie do mięsa z hodowli, w przypadku dziczyzny znaczne podwyżki cen energii i pasz nie odgrywają roli" - podkreślił "Spiegel".

Dodatkowo mięso z dzika, sarny czy jelenia spożywane jest nie tylko w charakterze tradycyjnej świątecznej pieczeni, ale praktycznie przez cały rok.

- Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi. Byli przeciwni przemysłowej produkcji mięsa, a teraz znaleźli sposób, by znowu jeść mięso z odpowiedzialnych źródeł - powiedział rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.

Mięso najwyższej jakości. Trafi do dyskontów?

Jak podkreślił rzecznik, jedna trzecia dostępnej na rynku dziczyzny pochodzi z zagranicy, a nie z lasów krajowych, co konsumenci powinni wziąć pod uwagę. Mięso to (np. z Nowej Zelandii) sprzedawane jest przez niemieckie dyskonty.

- Aby mieć pewność zakupu lokalnej dziczyzny, należy skontaktować się z leśnikami, myśliwymi, lokalnymi masarniami lub zrobić zakupy na targu. Prawdziwa dziczyzna to mięso wysokiej jakości, które pochodzi z regionu i przebyło krótką drogę, jest więc mało prawdopodobne, że będzie sprzedawana w dużych ilościach w dyskontach - dodał rzecznik Związku Łowieckiego.

Według szacunkowych danych federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL), w Niemczech spożycie mięsa na mieszkańca w ubiegłym roku spadło (o 4,2 kg) i wynosi obecnie 52 kg. "To najniższy poziom od czasu rozpoczęcia obliczeń w 1989 roku" - podkreśliło BZL.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(21)
WYRÓŻNIONE
STOP JAJECZNI...
2 lata temu
STOP JAJECZNICY!!! Każde jajko ma swoich rodziców, którzy je kochają!!! Nie róbcie im krzywdy!!! STOP JAJECZNICY!!!
kamil
2 lata temu
Wegetarianin zostaje myśliwym. Nieźle.
Dghh
2 lata temu
Polacy zamiast jeść dziczyznę, jedzą holenderskie i niemieckie mięso faszerowane woda. Jesz dziczyznę która je co chce, jest mniej kaloryczna i zdrowsza.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (21)
Pawlak
2 lata temu
Już nie długo nie będzie zwierzyny w Polsce bo wilk pod ochroną
Dyzio
2 lata temu
Teraz wiadomo czemu Niemcy zabiły polskiego żubra.
Obserwator
2 lata temu
Już wiadomo po co była ta choroba biednych dzików.
Nu daa
2 lata temu
Paszteciki z Ziębic lat temu 75 ... Doicze wurst.
Wodnik
2 lata temu
Skoro masowo zabija się dziki, to coś z ich mięsem należy zrobić. Wielka tajemnica statystyk.
...
Następna strona