Najnowsze śledztwo organizacji Compassion in World Farming Polska przeprowadzono w 22 hodowlach szkockiego łososia. Śledczy użyli dronów, w sześciu hodowlach ujęcia robili również pod wodą nurkowie. Na filmie przesłanym do mediów wyraźnie widać podwodne klatki, pasożyty i martwe ryby unoszące się na powierzchni wody.
- Materiał filmowy pokazuje łososie z deformacjami i chorobami, bez oczu i z brakującymi dużymi kawałkami ciała i skóry — komentuje Małgorzata Szadkowska, prezeska Compassion Polska, polskiego oddziału Compassion in the World Farming – Ryby są zjadane żywcem przez wszy morskie i szacujemy, że co czwarty łosoś nie dożywa momentu uboju. Skalą ich cierpienia byli wstrząśnięci sami śledczy.
Nie tylko łososie cierpią katusze w hodowlanej niewoli, fermy są też szkodliwe dla środowiska. Odpady organiczne i chemiczne zmieniają skład chemiczny osadów na dnie morza i zabijają tam życie morskie.
Ponadto hodowla ryb mięsożernych, takich jak łosoś, jest odpowiedzialna za znaczną część przemysłowych połowów naszych zdziesiątkowanych oceanów. Miliony ton dziko odławianych ryb przetwarza się na mączkę rybną i olej rybny, by karmić nimi ryby w intensywnych hodowlach. Na wyżywienie jednego łososia trafiającego na nasz stół, potrzeba nawet do 350 innych ryb.
Memorandum dla łososia
- Wzywamy rząd Szkocji do wprowadzenia moratorium, które zatrzyma ekspansję hodowli szkockiego łososia – mówi Krzysztof Wojtas, dyrektor zespołu ds. dobrostanu ryb i ochrony środowiska wodnego w fundacji Compassion Polska i Compassion in World Farming International.
Jak przekonuje, zamknięcie mięsożernych gatunków w podwodnych klatkach i uszczuplanie naszych oceanów o dzikie ryby, aby je karmić, to czyste szaleństwo.
- Dlatego kwestionujemy również, czy hodowla zasadniczo dzikich, wędrownych ryb, takich jak łosoś, może mieć jakiekolwiek miejsce w zrównoważonym systemie żywnościowym - podkreśla.
Szkocja to trzeci co do wielkości światowy producent łososia. W 2019 roku wyhodowano tam 38 milionów sztuk tej ryby. Polska jest 5. największym importerem szkockiego łososia w Europie i 8. na świecie.