Spożycie cukru rośnie, nie tylko w Tłusty Czwartek. Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podali, że w pierwszym półroczu 2018 roku średnio polskie gospodarstwa domowe na cukier i wyroby cukiernicze wydały około 175 zł na osobę - a to aż o 5,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Zresztą w 2017 roku Polacy też pobili rekord. Według wyliczeń GUS spożycie cukru w Polsce wyniosło wtedy 44,5 kg na osobę - i nigdy wcześniej nie było wyższe.
Mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas. Zobacz wideo:
Najbardziej, jak wynika z danych IERiGŻ, w pierwszym półroczu 2018 r. wzrosło w Polsce spożycie lodów - aż o 22 proc. Polacy spożywają też coraz więcej miodów, dżemów, a także słodzonych napojów bezalkoholowych.
Skąd ta coraz większa popularność cukru? Eksperci tłumaczą to po prostu spadającymi cenami. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej średnia cena detaliczna w ubiegłym roku wyniosła 2,14 zł za kilogram i była o mniej więcej 30 proc. niższa niż w 2017 roku. Ceny cukru spadają, spada również jego produkcja. Wszystko to przez to, jak zauważają naukowcy, że na świecie ludzie odwracają się od cukru, wybierając bardziej zdrowe przysmaki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl