Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. RWP
|

To koniec darmowego BLIK-a. Rewolucja w polskim banku

109
Podziel się:

Era darmowych usług bankowych dobiega końca. Jeden z najpopularniejszych banków w Polsce - mBank zaczął pobierać opłatę za korzystanie z BLIK-a. Zmiany dotyczą wypłacania gotówki z bankomatów.

To koniec darmowego BLIK-a. Rewolucja w polskim banku
Rewolucja w płatnościach (Adobe Stock)

Czas bezpłatnych usług bankowych wydaje się dobiegać końca. Od 4 czerwca mBank zaczął pobierać opłatę za korzystanie z BLIK-a. Zmiany dotyczą wypłacania gotówki z bankomatów.

Pierwsze modyfikacje w usługach finansowych mBanku zostały wprowadzone już w kwietniu 2024 r. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, kolejny etap zmian w systemie opłat został wdrożony 4 czerwca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego studio z Litwy, pracujące dla Atari, przywozi 50 pracowników na konferencję do Poznania?

Opłata za BLIK-a. mBank wprowadza prowizję

Z oficjalnych danych wynika, że na koniec grudnia 2023 r. z BLIK-a korzystało regularnie aż 15,8 mln osób. Teraz liczba ta może ulec zmniejszeniu, ze względu na opłatę, którą postanowił wprowadzić mBank.

Od 4 czerwca, klient, który chce wypłacić pieniądze za pomocą BLIK-a w bankomatach spoza sieci, będzie musiał zapłacić prowizję w wysokości 5 zł. Wypłata za pomocą BLIK-a w bankomatach z sieci obciążona jest opłatą w wysokości 2,50 zł, jeśli nie przekracza minimalnej kwoty (300 zł).

Właściciele konta Intensive za wypłatę poniżej limitów w każdym przypadku płacą 2,50 zł. Od 3 kwietnia 2024 r. sieć bankomatów własnych mBanku obejmuje urządzenia zlokalizowane w placówkach banku oraz maszyny marki Planet Cash.

Różne opłaty dla Polaków i Ukraińców w mBanku

Zmiany w cenniku mBanku wywołały szerokie dyskusje, szczególnie w kontekście różnic w opłatach dla Polaków i Ukraińców. W serwisie internetowym Wykop.pl pojawiły się zarzuty o "nierówne traktowanie" klientów. Kwietniowe podwyżki nie objęły bowiem obywateli Ukrainy — różnice dotyczą eKonta osobistego i eKonta osobistego UA.

W przypadku eKonta osobistego klienci płacą dwa razy więcej np. za wypłatę gotówki z bankomatów Euronet i Santader Bank Polska. Opłata wzrosła z 2,50 do 5 zł i dotyczy wszystkich wypłat, a nie tylko tych poniżej 100 zł, jak wcześniej. Z kolei obywatele Ukrainy, którzy przybyli do Polski po 23 lutego 2022 r., nadal nie ponoszą żadnej opłaty.

Różnice te mają uwarunkowanie prawne. W marcu 2022 r. Komisja Nadzoru Finansowego wydała zalecenie w sprawie usług bankowych dla uchodźców z Ukrainy. Wynika z niego, by w przypadku rachunków dla tej grupy klientów nie pobierać żadnych opłat - przekazała WP Finanse Emilia Kasperczak, ekspertka ds. relacji z mediami w mBanku.

Jak przypomniała, 22 lutego 2024 r. weszła w życie zmiana ustawy o pomocy obywatelom Ukrainy, która wydłuża do 30 czerwca 2024 r. termin, do którego ich pobyt na terenie RP uznaje się za legalny. To właśnie ta regulacja "wpływa na okresy obowiązywania umów o rachunki dla obywateli Ukrainy".

Po tym okresie klienci otrzymają oferty przeniesienia na standardową taryfę.

Stosujemy się do obowiązujących przepisów prawa oraz komunikatów KNF - zapewniła przedstawicielka mBanku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Finanse
KOMENTARZE
(109)
WYRÓŻNIONE
Xxx
5 miesięcy temu
Tylko nie zdajecie sobie sprawy, że to pierwszy krok. Za chwilę za ciosem pójdą inne banki. Później prowizja od płatności w ogóle blikiem, potem kartą. W międzyczasie zlikwidują gotówkę i każda transakcja będzie z procentem. Banki tylko na to czekają.
realista
5 miesięcy temu
A teraz zróbcie eksperyment myślowy jakie prowizje za "usługi" będą po likwidacji pieniądza fizycznego.
klient
5 miesięcy temu
Wystarczy przykładnie zakończyć współpracę z tym "czymś" i przenieść konto wraz ze wszystkimi oszczędnościami do konkurencji. Zobaczycie jak gwałtownie spadną opłaty i rozdzownią się telefony z super ofertami ....
NAJNOWSZE KOMENTARZE (109)
styks
4 miesiące temu
Polak gorszym gatunkiem w swoim kraju...
Sebek
5 miesięcy temu
Obrane ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Pleśniowy ser kroimy zaś na małe kawałki, to normalne, że dobry ser pleśniowy mocno się klei do noża i palców. Im bardziej się klei, tym jest smaczniejszy :) Pomidorki koktajlowe zaś kroimy na połówki. Jeśli są duże, to na trzy części. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól. Wsypujemy makaron, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na sporym ogniu przez 7 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i cały czas mieszając smażymy przez pół minuty, aż w kuchni zacznie pięknie nim pachnieć. Wlewamy śmietankę, dodajemy ser pleśniowy. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż kawałki sera prawie się rozpuszczą. Dodajemy liście szpinaku i nie przerywając mieszania, gotujemy je przez jakieś pół minuty, aż zwiędną i nabiorą intensywnego koloru. Wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy, trzymamy na ogniu kilka krótkich chwil. Zestawiamy z ognia. Czas wsypać kawałki brokułu do makaronu. Mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty, aż brokuł zmięknie, ale pozostanie jędrny. Makaron z brokułem odcedzamy i od razu dodajemy do sosu. Mieszamy i danie gotowe! Przekładamy na talerze i posyp
Stop
5 miesięcy temu
Wszystkie składniki marynaty mieszaj dokładnie w miseczce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, skrop olejem i ułóż na nim kawałki łososia. Posmaruj marynatą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika, kiedy będzie nagrzany. Łososia piecz 12-15 minut, aż zacznie się przyrumieniać na brzegach. Kiedy łosoś się piecze, przygotuj sos. Koperek drobno posiekaj. W małym rondelku dokładnie wymieszaj mąkę z wodą. Wlej śmietankę, postawa na ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, 2 minuty. Zestaw z ognia, dodaj koperek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstawa na kilka minut. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Upieczonego łososia wyłóż na talerze. Obok ułóż dodatki i skrop sosem. Danie udekoruj gałązkami koperku.
UWAGA
5 miesięcy temu
Jajka pokrój w bardzo drobną kostkę. Przełóż do miski. Dodaj majonez i chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników w jednolitą pastę. Wstaw do lodówki. Bulion zagotuj. Garnek zdejmij z ognia. Jeżeli bulion nie jest klarowny, przecedź go przez drobne sitko. Wsyp żelatynę i energicznie mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Ogórek pokrój na plasterki. Schab pokrój na plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze natnij głęboką kieszonkę, tak aby nie przekroić do końca. Do każdej kieszonki nałóż porcję pasty jajecznej. Wierzch posyp szczypiorkiem. Plastry schabu ułóż na dużym talerzu lub półmisku. Na każdym plastrze ułóż ogórka i marchewkę. Schab powoli zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny i wyjmij tuż przed podaniem. Podawaj na zimno na różne święta, okazje lub bez okazji :)
Kshaqu
5 miesięcy temu
Mam nadzieje, ze mBank w koncu upadnie. Najbardziej nastawiony na dojenie klientow bank.
...
Następna strona