Jedna porcja tego deseru kosztuje zatem równowartość ponad 27 tys. zł, co w przeliczeniu odpowiada niemal czterem średnim krajowym pensjom w Polsce. Ta bowiem wynosi 7430 zł, według najnowszych danych GUS.
Skąd tak horrendalna cena za porcję lodów? Główny ich składnik pochodzi wyłącznie z Alby - ojczyzny włoskich białych trufli. Ich kilogram to koszt nawet 14,5 tys. dol. Do tego jadalny płatek złota, dwa rodzaje sera i Sakekasu, czyli pasta pochodząca ze składnika do produkcji sake.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najdroższe lody na świecie
W rozmowie z przedstawicielami Księgi Rekordów Guinnessa współtwórca deseru powiedział:
Opracowanie tego produktu zajęło nam ponad 1,5 roku, z wieloma próbami i błędami, aby uzyskać właściwy smak.
Deser stworzyła i sprzedaje japońska marka Cellato. Nazwa jest aluzją do włoskiego pochodzenia lodów, w Italii nazywanych gelato.
CNN zaznacza, że do degustacji najdroższego deseru na świecie wydano specjalne instrukcje. "Klienci są instruowani, aby wlać białą truflę o odpowiedniej konsystencji, gdy lody zmiękną, a następnie wymieszać ją ręcznie wykonaną metalową łyżką" - czytamy.