W Paryżu pojawiło się nowe zjawisko gastronomiczne. Wielcy szefowie otwierają restauracje, w których można próbować wykwintnych potraw po przystępnej cenie.
To nowe zjawisko określa się nad Sekwaną nazwą _ bistronomia _. Jest to skrzyżowanie bistra, gdzie można szybko i względnie tanio zjeść z klasyczną restauracją, w której celebruje się wielodaniowe posiłki i smakuje wina. Bistra otwierają wielcy i uznani szefowie. Najnowszą restauracją, w której można cieszyć podniebienie wyśmienitymi potrawami bez rujnowania kieszeni jest _ Dama Pikowa _, w pobliżu Luwru.
Jej właścicielką i szefową kuchni jest Anne-Sophie Pic, ciesząca się gwiazdką w przewodniku Michelin, jedna z największych francuskich mistrzyń sztuki kulinarnej. Anne-Sophie Pic hołduje wielce obiecującej dla rozkoszy smakowych zasadzie, iż _ doskonałość kulinarna nie musi być poparta roszczeniami finansowymi _.
W _ Damie Pikowej _ można za 50 euro spróbować ostryg w puree z kalafiora doprawianych jaśminem, sardynek z porami na chrupko w sosie herbacianym czy kurczaka z kwiatami pomarańczy. A wszystko to cieszy także oczy, bo prezentacja potraw to małe dzieła sztuki na talerzu.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Chcieli zatrzymać islamistę. Ten zaczął... W wyniku sobotniej operacji lekkie obrażenia odniosło trzech policjantów - twierdzą źródła sądowe. | |
Ostra krytyka Hollande'a. Nie daje nadziei W opinii ekspertów problemem prezydenta nie jest powolność działania, ale raczej brak dogłębnej analizy stanu rzeczy i świadomości, że są konieczne głębokie reformy. | |
Akcyza na piwo i tytoń w górę. Przez kryzys Rząd Francji poinformował w poniedziałek o podjęciu serii działań antykryzysowych w celu zasilenia kas ubezpieczeń społecznych, mających duży deficyt. Zdecydowano m.in. o podniesieniu akcyzy na tytoń i piwo. |