Klientów uprzedzono, by sprawdzali numery jajek i wyrzucali te, które wzbudzają ich podejrzenia. Bułgarskie ministerstwo rolnictwo ostrzega, że jajka mogły przedostać się do mniejszych sklepów.
Zlokalizowano trzy farmy, w których wykorzystano toksyczny środek. Wszystkie zostały zamknięte. To kolejny przypadek ujawnienia niebezpiecznej substancji w ostatnich tygodniach.
Według bułgarskiego ministra rolnictwa Rumena Porożanowa w jajkach wykryto ilość fipronilu przekraczającą normy, lecz nie zagrażającą życiu przy konsumpcji. Za niebezpieczne uważa się co najmniej 0,072 mg fipronilu na kg, a w bułgarskich jajkach stwierdzono 0,027 mg.
W sierpniu z magazynów wycofano dwie duże partie jajecznego proszku, pochodzącego z Niemiec i Holandii, łącznie 1,5 tys. kg. Z części importowego proszku wyprodukowano 12,5 tys. kg lodów, które również wycofano ze sklepów.
Fipronil jest środkiem zwalczającym wszy, kleszcze i roztocza i może być używany w UE w hodowli zwierząt domowych, ale nie w produkcji żywności. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną" w przypadku spożycia znacznych ilości; może być szkodliwy dla nerek, wątroby i tarczycy.
Z Sofii Ewgenia Manołowa