Pizza z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem - taki przysmak upiekł zwycięzca mistrzostw świata piekarzy pizzy zorganizowanych po raz 21. koło Parmy na północy Włoch.
Autorem wypieku jest Cristian Bertoldo, który pracuje w lokalu o nazwie _ Pizza Pazza _ (Szalona pizza) w małej miejscowości Costabissara koło Vicenzy. Wygrał on w najbardziej prestiżowej kategorii pizzy klasycznej. Podkreślił, że użył najprostszych, lecz najwyższej jakości rodzimych składników.
W mistrzostwach udział wzięło ponad 400 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, z wielu krajów. Na drugim i trzecim miejscu w kategorii pizzy klasycznej również znaleźli się Włosi.
Joan Dan Leicu z Rumunii wygrał natomiast w kategorii Free Style, której elementem są akrobacje towarzyszące wyrabianiu ciasta. Wśród zespołów akrobatów najlepsi okazali się Włosi, zaś zachwyt wywołał również japońska grupa pizzaioli Hickory Team.
O włoskiej gastronomii czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Przez nowego premiera kupują jego pizzę Pizza na cześć Mario Montiego robi furorę w Neapolu. | |
Jesteś posłem? Dla ciebie pizza za 100 euro To dopiero początek, właściciele lokali wprowadzają nadzwyczajne ceny dla parlamentarzystów: kawa 90 euro, kanapka 350... | |
Policjanci zaprosili swoich wrogów na pizzę Pizza, by poznać wroga - to inicjatywa policjantów z północy Włoch, którzy zaprosili na kolację radykalnych anarchistów. |