Sprowadzone z Polski mrożone truskawki źródłem grupowego zatrucia w Szwecji. Trzynaście osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Polskie instytucje zostały już powiadomione.
Jak donosi branżowy serwis Food Safety News, wywołane przez polskie truskawki zarażenie zostało potwierdzone u 11 osób, a u kolejnych dwóch stwierdzono podejrzenie zatrucia. Poszkodowane zostały osoby w wieku od 11 do 92 lat, zarówno kobiety, jak i mężczyźni.
Surowe truskawki zostały wykorzystane do sporządzenia deserów i smoothies w lokalach gastronomicznych. Wiadomo, że feralna partia owoców nie była dostępna w ogólnej sprzedaży.
Dochodzenie w tej sprawie prowadzi szwedzki odpowiednik Sanepidu oraz państwowa agencja żywności. Z ich ustaleń wynika, że źródłem zarażenia były truskawki sprowadzone z Polski przez szwedzką spółkę Skogsmat i Uddeholm AB. Nic nie wiadomo o polskim producencie truskawek, od którego pochodził towar.
Importer nie został ukarany, ponieważ władze uznały, że zrobił, co należy, biorąc pod uwagę okoliczności. Wprowadzono za to dokładniejsze inspekcje importowanych truskawek.
Czytaj też: Zatrucie salmonellą w Green Caffe Nero
Jak podkreśla szwedzki Sanepid, wirusem zapalenia wątroby typu A może zarazić się każdy, który nie został zaszczepiony lub nie przechodził wcześniej tej choroby. Obecny w pożywieniu wirus zabija podgrzanie do temperatury 85 stopni przez minutę.
Polska jest czołowym eksporterem truskawek w Europie. Na rynku UE wyprzedza nas tylko Hiszpania, która odpowiada za 31,6 proc. unijnej produkcji. Polscy producenci mają 17 proc. udziału w tym rynku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl