W Polsce coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania glutenu. Natomiast około 400 tys. osób nie może spożywać produktów zbożowych ze względów zdrowotnych. Nawet niewielka porcja glutenu może im zaszkodzić.
W czwartek UOKiK opublikował wyniki kontroli produktów bezglutenowych. Na 33 przebadane produkty, jeden, wbrew informacjom na etykiecie, zawierał przekroczone normy dla żywności bezglutenowej.
"Z myślą o konsumentach, dla których obecność glutenu w żywności stanowi zagrożenie dla zdrowia, Urząd sfinansował badanie składu produktów, które były oznaczone jako bezglutenowe bądź nie zawierały informacji o obecności tego alergenu w składzie" - mówił Tomasz Chróstny prezes UOKiK, cytowany w komunikacie.
Badanie finansowane przez UOKiK przeprowadziło Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy. Zbadano mąki, słodycze, makaronu bezglutenowe, wyroby mięsne i przekąski.
Przekroczone normy glutenu wykryto w "Krupnioku gryczanym" produkowanym przez spółkę Bacówka Towary Tradycyjne. Jak czytamy w komunikacie UOKiK, w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy, ilość glutenu została przekroczona.
Przekroczone normy wykryto tylko w jednym produkcie. W analizowanych przez sanepid i Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych tych samych produktach nie wykryto już nieprawidłowości.
UOKiK podkreśla - prawidłowe i precyzyjne oznakowanie etykiet jest bardzo ważne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.W takich produktach jak np. kasza gryczana, w której gluten naturalnie nie występuje, mógł on się dostać w trakcie transportu, pakowania lub produkcji.
"Produktem bezglutenowym", zgodnie z unijnym rozporządzeniem, nazywane są produkty, które według zapewnień producenta, zawierają maksymalnie 20 mg/kg glutenu.