Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. MKS
|

Uwaga na te jajka. GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach

4
Podziel się:

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Badania wykazały obecność bakterii salmonelli na skorupkach. Nie należy spożywać tych jajek.

Uwaga na te jajka. GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach
(GIS)

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność pałeczek bakterii salmonelli na powierzchni skorupek pakowanych po 10 sztuk jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski.

Wycofane produkty to:

  • jaja na śniadanie AP Zamarski, pakowane po 10 sztuk, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą spożycia - 08.05.2021 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • jaja świeże klasy A, kategorii wagowych L oraz M pakowanych po 30 sztuk, z tą samą datą minimalnej trwałości - do 8 maja 2021 roku oraz kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301

O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie, który przeprowadził kontrolę w gospodarstwie. Producent wadliwej partii jajek podjął działania związane z wycofaniem produktu od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji. O konieczności wycofania jaj z obrotu hurtownia, w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców. Niektóre partie dostaw zostały już zwrócone producentowi.

Zobacz także: Przełomowe wieści. Za kilka lat szczepionka na raka? Bartosz Arłukowicz ujawnia

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(4)
WYRÓŻNIONE
MilegoDnia
4 lata temu
Jajka myje się przed włożeniem do lodówki. Następnie drugi raz przed przygotowaniem dania.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (4)
MilegoDnia
4 lata temu
Jajka myje się przed włożeniem do lodówki. Następnie drugi raz przed przygotowaniem dania.

© 2025 WIRTUALNA POLSKA MEDIA S.A.

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.