Marian Owerko pojawił się po raz drugi w programie "Biznes Klasa", tym razem na życzenie widzów. Z założycielem Food Well (dawniej Bakalland - przyp. red.) rozmawialiśmy między innymi o tym, jak postawić pierwsze kroki w biznesie, jak zdobyć kapitał początkowy oraz kiedy warto zaryzykować.
Owerko stwierdził, że rozpoczęcie własnej działalności można porównać do przejechania na nartach przez obrotowe drzwi. Zaznaczył również, że w procesie zakładania biznesu napotyka się na wiele niespodzianek, sensacji i problemów.
- Tak, jak ktoś ładnie powiedział: biznes jest jak sauna, bo im wyżej siedzisz, tym bardziej się pocisz - powiedział.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zbudować własny biznes? Kluczowe jest rozumienie własnego produktu
Zdaniem przedsiębiorcy kluczem do sukcesu jest dobra znajomość własnego produktu oraz ciągłe zrozumienie i poznawanie potrzeb klientów. - To jest wbrew pozorom bardzo ważne. Ludzie wymyślają różne rzeczy, które nikomu nie będą potrzebne. Oczywiście wiadomo, że ja to oceniam ze swojej perspektywy, ze swojej wiedzy. To nie jest tak, że się nigdy nie pomyliłem. Ale rzeczywiście jest kwestia, jak stworzyć coś, co będzie w długim okresie zarabiało, że to nie będzie coś, co jest zbyt niszowe, będzie to można skalować na więcej, niż jedną ulicę, lub też będzie można skalować na cały kraj, a nawet z jakąś możliwością eksportową. Te rzeczy trzeba umieć przewidzieć - przekonywał Owerko.
Równie ważne w tworzeniu własnej firmy według gościa "Biznes Klasy" jest wyciąganie wniosków z porażek. Marian Owerko do dziś pamięta stratę, którą poniósł jako początkujący przedsiębiorca na giełdzie warzywno-owocowej.
Jak budować firmę? Wyciąganie wniosków z porażek
- Przyjechaliśmy na giełdę z ośmioma tonami pomidorów. To było bardzo dużo towaru dla nas. No i totalne zaskoczenie. Kupowaliśmy te pomidory po siedem, a na giełdzie po sześć złotych. Więc odwrotnie niż się spodziewaliśmy. Oczywiście, był mega problem. Najfajniejsza była rozmowa z panem Kaziem z Radomia: "Chłopaki, co wy wyprawiacie? Ja mam samochód śliwek i obok miałem ten kilogram po 15 złotych, dokupiłem od sąsiada, który miał po 17, zrobiłem cenę 25, jestem jedyny na rynku i dostarczam przez najbliższe dwa dni śliwkę, wszystkie sklepy w Warszawie muszą kupić" - wspomina Owerko.
Czego się nauczyłem? Wszyscy brzydzimy się monopolami, ale wszyscy do tego dążymy. I jeszcze jedną rzecz powiedział: "Zobaczcie, co się wydarzy za trzy dni. Wszyscy przyjadą z tym towarem, z tą śliwką, ponieważ wszyscy będą się spodziewali, że sprzedadzą ten towar po 25 złotych, a już tak nie będzie. Cena momentalnie zjedzie z dół". Te wszystkie doświadczenia, które wynieśliśmy z giełdy warzywno-owocowej, tak powstał Food Well, rzeczywiście to jest największa korzyść - dodał.
W poprzednich odcinkach "Biznes Klasy" Łukasz Kijek rozmawiał z:
- Adamem Ringerem, byłym prezesem Green Caffe Nero;
- Maciejem Pankiem, prezesem firmy Panek;
- Władysławem Grochowskim z Grupy Arche;
- prof. Andrzejem Blikle, cukiernikiem i przedsiębiorcą;
- Darią Abramowicz, psychologiem biznesu, która współpracuje m.in. z Igą Świątek;
- Henryką Bochniarz, założycielką Lewiatana;
- Dawidem Zielińskim, prezesem Columbus Energy;
- Jackiem Santorskim, psychologiem biznesu i przedsiębiorcą;
- Tomaszem Karolakiem, aktorem i założycielem teatru IMKA;
- Piotrem Voelkelem, założycielem VOX Meble i Uniwersytetu SWPS;
- Jakubem Tepperem, restauratorem z Poznania;
- Wojciechem Janickim, dyrektorem Instytutu Geografii Społeczno‑Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie;
- Marianem Owerko, współzałożycielem Bakallandu;
- Marcinem Piątkowskim, profesorem Akademii Leona Koźmińskiego, autorem bestsellera "Złoty Wiek";
- Maciejem Wilkiem, dyrektorem operacyjnym Flair Airlines;
- Robertem Michalskim, założycielem Stradale Classics;
- Maciejem Oleksowiczem, prezesem Inter Cars;
- Jakubem Dwernickim, założycielem cyber_Folks i Vercom;
- Robertem Dobrzyckim, założycielem i prezesem Panattoni Europe i India;
- prof. Grzegorzem Mazurkiem, rektorem Akademii Leona Koźmińskiego;
- Dawidem Jakubowiczem, prezesem Kulczyk Investments;
- Marcinem Ochnikiem, prezes firmy Ochnik;
- Marcinem Ziopają, prezesem Zio-Max;
- Aliną Sztoch, prezeską Kubota;
- Karolem Okrasą, szefem kuchni w Platter by Karol Okrasa;
- Krzysztofem Domareckim, założycielem Grupy Selena;
- Jarosławem Szanajcą, prezesem Dom Development;
- Piotrem Fusem, współzałożycielem Grupy Auto Fus,
- Cezarym Kozaneckim, prezesem i założycielem Synektik,
- Bartłomiej Walaszczyk, założycielem Cars Collection,
- Paweł Jarski, prezesem Grupy Elemental,
- Tomasz Salski, współzałożycielem Grupy Klepsydra,
- Prof. Andrzej Koźmiński, twórca Akademii Leona Koźmińskiego,
- Marta Półtorak, współzałożycielką i prezeską Marma Polskie Folie,
- Adam Sikorski, prezes Grupy Unimot,
- Kamil Makula, prezes Superauto.pl
Wszystkie odcinki "Biznes Klasy" dostępne są TUTAJ.