Tureccy hotelarze alarmują, że goście hotelowi, którzy wykupują wakacje z opcją all inclusive, marnują dużo żywności. Turcja – podobnie jak inne popularne kierunki wakacyjne – stosuje ten system na masową skalę.
Wykupienie opcji all inclusive daje prawo do skorzystania w hotelu z trzech posiłków dziennie oraz większości napojów, w tym alkoholowych podawanych w określonych godzinach. Jeśli chodzi o posiłki, to standardem jest śniadanie w formie bufetu, lunch na ciepło i kolacja w formie bufetu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak powiedział dla tureckiego portalu branżowego turkiyetravelnews.com. prezes tureckiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli Hakan Saatcioglu, w hotelach koszt żywności i napojów spożywanych przez gości stanowi z góry ustalony wydatek dla obiektu, ponieważ goście płacą za to, co zjedzą i wypiją z góry, na starcie.
– Szczególnie w turystyce, zwłaszcza w formatach all inclusive, marnowanie się żywności i napojów pozostawianych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem – podkreślił Saatcioglu.
Proponuje on na nowo zdefiniować zasady wyżywienia dla urlopowiczów w Turcji. - Jeśli jako hotelarze nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad koncepcji all inclusive, to w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji w świadomych społeczeństwach – zaznaczył.
Tureckie marnotrawstwo
Jak przekonuje Saatcioglu, opracowanie nowej formuły wyżywienia w hotelach nie będzie wiązało się z obniżką standardów ani ze zubożeniem oferty. – Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa – podkreślił.
Dodał również, że Turcja jest w czołówce państw marnujących żywność. Z raportu ONZ z 2021 r. wynika, że przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co w skali kraju przekłada się na 7,7 miliona ton zmarnowanej żywności rocznie.
Turcję odwiedza od 600 tys. do nawet 900 tys. polskich turystów rocznie.