Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. TOS
|
aktualizacja

Warszawa szuka chętnych do pracy w policji. Oto ile można zarobić

121
Podziel się:

W Warszawie jest 1,6 tysiąca wolnych miejsc w policji - poinformował w środę dyrektor Stołecznego Centrum Bezpieczeństwa Michał Domaradzki. - Czasy, kiedy kandydatów do policji było kilkunastu na jedno miejsce, nie są już aktualne - przyznał. Miasto chce przeznaczyć dodatkowe pieniądze na mundurowych.

Warszawa szuka chętnych do pracy w policji. Oto ile można zarobić
Warszawa szuka chętnych do pracy do policji. Oto ile można zarobić (Adobe Stock, DarSzach)

Michał Domaradzki wyliczał w środę, że na terenie całego garnizonu stołecznego (obejmującego Warszawę o powiaty ościenne) jest 2,5 tysiąca wakatów. To około 25 proc. całej kadry. W samej Warszawie brakuje 1,6 tysiąca funkcjonariuszy.

Na najbliższej sesji warszawscy radni zdecydują o tym, czy przeznaczyć 1,44 mln zł dla policji jako rekompensatę za czas służby ponadnormatywnej od kwietnia do czerwca 2024 roku. Domaradzki wyjaśnił, że m.in w ten sposób chcą wspomóc garnizon stołeczny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Polak stworzył potęgę - Panattoni to największy deweloper przemysłowy w Europie - Biznes Klasa #21

Chcą zachęcić do wstępowania do policji

- Toczą się też prace na temat szybszej ścieżki i faktycznego wykorzystania służb mundurowych. Tu jest pewna niedoskonałość: tylko 4 proc. absolwentów klas mundurowych finalnie trafia do służb mundurowych - tłumaczył. Dodał, że trwają prace, by ten potencjał wykorzystać. - Bo czasy, kiedy kandydatów do policji było kilkunastu na jedno miejsce nie są już aktualne - przyznał.

Domaradzki zapewnił też, że komendant stołeczny robi wszystko, łącznie z akcjami informacyjnymi, by tę sytuację zmienić. - W tym miesiącu będzie rozstrzygnięty konkurs organizowany wraz ze stołeczną policją, w który zaangażowani są uczniowie klas średnich, na kampanię promocyjną zachęcającą do wstąpienia do policji - wyjaśnił.

Ile można zarobić w tej formacji mundurowej? Z danych policji z czerwca 2023 roku wynika, że średnie uposażenie netto policjanta będącego w drugiej grupie zaszeregowania wynosiło 4782 zł netto, czyli "na rękę". Funkcjonariusze w pierwszej grupie zaszeregowania, czyli kursanci, dostają średnio 3965 zł netto w przypadku, gdy mają mniej niż 26 lat, i 3849 zł netto, jeśli ukończyli 26. rok życia.

Wraz ze wzrostem grupy zaszeregowania, rośnie pensja. Dzielnicowy i kontroler ruchu drogowego mogą liczyć na 5275 zł "na rękę", a detektyw i asystent - 5674 zł. Kierownik referatu dostaje średnio 6884 zł netto, a komendant powiatowy - nieco ponad 10 tys. zł. Komendant Główny Policji inkasuje niemal dwa razy tyle (19,8 tys. zł "na rękę").

Michał Domaradzki mówił też w środę, że lepiej niż w policji wygląda sytuacja w stołecznej straży miejskiej. - Liczba wakatów się zmniejsza m.in dzięki regulacjom płacowym - wyjaśnił. Przypomniał, że funkcjonariusze tej formacji dostali m.in dzięki decyzji radnych, 17 proc. podwyżki. - Udało nam się zahamować trend odejść i małymi krokami obniżamy ilość wakatów, z miesiąca na miesiąc - dodał.

Podwyżki dla mundurówki

Na początku marca na stronach Rządowego Centrum Legislacji zostały opublikowane projekty nowelizacji rozporządzeń dotyczących uposażeń policjantów, strażaków Państwowej Straży Pożarnej oraz funkcjonariuszy Służby Ochrony Państwa i Straży Granicznej. Chodzi o zmiany, które umożliwią wypłatę funkcjonariuszom tych służb podwyżek, którymi objęta została sfera budżetowa. Każdy z funkcjonariuszy ma otrzymać średnio 20 proc. podwyżki.

Podwyżki dla sfery budżetowej w wysokości 20 proc. zostały zapisane w tegorocznej ustawie okołobudżetowej. Będą one wypłacane z wyrównaniem od 1 stycznia 2024.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(121)
WYRÓŻNIONE
Emeryt25
9 miesięcy temu
Instytucja potrzebuje reformy. Etaty które nie mają nic wspólnego z Policja poza mundurem i nazwą należy ucywilnić albo zmienić sposób naliczania. Nie zajmuje się praca policyjną naliczania mu 1,6 procent do emerytury. Pracuje na ulicy dostaje 2,6 procent. A tutaj jest odwrotnie. Ludzie siedzący w biurach np. Wydziały Kontroli ma dodatek specjalny, WOIN ma dodatek specjalny za to, że pracują 8/16. Nie mają kontaktu z petentami. Wysoki grupy. Ludzie którzy pracują w Prewencji,Ruchu Drogowym robią na ulicy , kontakt z petentami , nocki. Nie mają za to nic. Co najwyżej są narażeni na postępowanie. W policji za dużo cwaniaków jest do nadzoru i kontroli a za mało do rzeczywistej pracy. Czym wyżej tym mniej roboty. Pozdrawiam
Gonzo
9 miesięcy temu
Narażać życie i zdrowie za 4000zl? Śmiech na sali wolę pracować w sklepie. Komendant za biurkiem 19.000 zl obrażacie zwykłych policjantów. Niech politycy sami tam się zatrudnią.
były
9 miesięcy temu
A po 10 latach sluzby zarabiasz tyle co młody po szkole ktory nie placi podatku. Zachęta whooj. Jak nie masz pchnięcia to nie ma się co tu pakować.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (121)
Obietnice wyb...
5 miesięcy temu
Podstawowym surowcem do produkcji papieru jest drewno. Wykorzystuje się takie drzewa jak: sosna, jodła, topola, świerk, osika i brzoza. Z drewna w wyniku obróbki chemicznej otrzymuje się masę celulozową. Masę celulozową natomiast otrzymuje się w wyniku rozpuszczenia ligniny, która wiąże poszczególne włókna w roślinie.
olfen
5 miesięcy temu
Persy są zazwyczaj ciche i mało aktywne, często wybierają wylegiwanie się na kanapie. Nie miauczą i nie mruczą bez powodu. Koty tej rasy lubią towarzystwo swojego opiekuna oraz różnego rodzaju pieszczoty i zabawy. Są bardzo inteligentne i zdarza się, że bywają uparte.
Ale jaja
5 miesięcy temu
Wyjmij ser podpuszczkowy z solanki i pozostaw w temperaturze pokojowej (najlepiej na kratce) do odcieknięcia na 4-5 godzin. Gotowy ser podpuszczkowy przechowuj w lodówce w temperaturze 4-6 stopni, czyli na górnej półce. Niczym go nie przykrywaj. Niech sobie dojrzewa przez kilka dni, ale można go jeść od razu po wyjęciu z solanki.
Armada
7 miesięcy temu
Obrane pieczarki kroimy na cienkie plastry. Wybieramy te małe, białe i jędrne. Cebulę, najlepiej cukrową, kroimy na drobną kosteczkę. Natkę pietruszki kroimy na małe kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Można też użyć masła klarowanego. Wrzucamy pokrojoną cebulę, lekko solimy. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodajemy pieczarki i smażymy je często mieszając na średnim ogniu. Kwaśną śmietanę przekładamy do naczynia. Dodajemy słodką śmietankę. Wsypujemy sól, dokładnie mieszamy. Kiedy z pieczarek odparuje cały wytworzony płyn, dodajemy do nich masło. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy, doprowadzamy do roztopienia masła. Smażymy minutę. Do mieszanki śmietany dodajemy kilka łyżek gorących pieczarek z patelni, ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy do pieczarek i mieszamy, trzymamy na ogniu pół minuty. Wsypujemy natkę, mieszamy i sos mamy gotowy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go odrobiną oleju. Układamy filety ryby. WAŻNE - rybę mrożoną trzeba wcześniej całkowicie rozmrozić i dokładnie odcisnąć z niej wodę za pomocą papierowych ręczników. Na każdym kawałku ryby kładziemy kawałek masła, doprawiamy solą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Na podpieczonych kawałkach ryby układamy spore porcje pieczarek. Wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika i zapiekamy przez 7-9 minut, aż pieczarki przyrumienią się na brzegach. Rybę na talerzach posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki Mam nadzieję, że mój przepis Tobie się podoba i zrobisz go nie tylko na święta :)
Gazet
7 miesięcy temu
Zakwas po dodaniu mąki i wody może zacząć "szaleć", czyli mocno się pienić i zwiększać objętość, wtedy należy go zamieszać, by nie wyszedł ze słoika. Żeby temu zapobiec i nie pilnować zakwasu, do jego przygotowania najelpiej jest użyć dużego, litrowego słoja. Zakwas to żywy organizm, więc różnie się zachowuje, czasami intesywnie bąbelkuje, czasem zaś cichutko sobie siedzi w słoiku i nic nie robi. Ale jeśli są w nim bąbelki powietrza i po dodaniu mąki zaczyna rosnać, oznacza to, że jest dobry i chleb z jego dodatkiem pięknie się upiecze. Bywa tak, że zakwas się rozwarstwia - i jest całkowicie naturalne. Trzeba go zamieszać i następnym razem dodać nieco mniej wody, powinien być gęsty jak dobra, tłusta śmietana :) Dojrzały zakwas ma dość intensywny zapach, który można porównać do zapachu acetonu - jest to bardzo właściwy i dobry zapach zakwasu. Zdarza się, że na zakwasie pojawi się pleśń - wtedy zakwas nie nadaje się już do wypieku chleba i należy go wyrzucić i nastawić nowy.
...
Następna strona