Upały, jakie nawiedziły kraj w I połowie sierpnia stopniowo podnoszą ceny owoców i warzyw - informują specjaliści z rynku hurtowego w Broniszach.
Jak oceniają, pomimo wysokich temperatur, dostawy krajowych warzyw i owoców są dość regularne, jednak już widać stopniowy wzrost cen.
Tyle samo, w porównaniu z cenami z 2014 roku, zapłacimy za borówkę amerykańską, ale już jabłka i gruszki są około 30 proc. droższe.
Jak oceniają specjaliści jabłka mogą być w tym roku drobniejsze, chociaż powinno być ich dużo.
Sprzedający podają, że dostawy krajowych czereśni, które w sierpniu pochodzą już z przechowalni, powoli kończą się. Kończą się również dostawy wiśni. Rosną natomiast dostawy letnich odmian jabłek, śliwek i gruszek.
Na można narzekać na brak krajowych warzyw, jednak w porównaniu z ubiegłym rokiem, w ich cenach również widać tendencję wzrostową.
Jak podają specjaliści w Broniszach najmniej zdrożała papryka - o około 9 proc. oraz kapusta.
Zdaniem specjalistów skutki tegorocznej suszy konsumenci odczują dopiero jesienią i zimą, można bowiem spodziewać się niższych plonów w warzywnictwie, a tym samym wyższych cen w sklepach.