Mocne opady deszczu w rejonie rzeki Tanaro w północno - zachodnich Włoszech sprawiły, że sezon na trufle rozpoczął się wcześniej. Obfite zbiory tzw. białych trufli sprawiły, że ich cena w tym roku spadła o ponad 30 procent - podaje portal Bloomberg.com.
Sezon na trufle zazwyczaj trwa od początku listopada od początków stycznia. W tym roku wyjątkowo trufle pojawiły się już pod koniec września. Dzięki temu mamy do czynienia ze spadkiem cen.
Z wyliczeń portalu wynika, że w tym roku za 100 euro, czyli około 430 złotych kupimy 72 gramy białych trufli. To o 20 gramów więcej niż rok temu. Do pojedynczego dania stosuje się około 5 gram tego grzybu, co oznacza, że jedna porcja kosztuje około 30 złotych.
To niezła wiadomość przede wszystkim dla kucharzy i restauratorów, którzy specjalizują się w przyrządzaniu dań zawierających białe trufle. Przedstawiciele branży podchodzą jednak do tej kwestii z rezerwą, gdyż niższe ceny w hurcie nie oznaczają automatycznie, że mniejsi odbiorcy zapłacą za trufle mniej.
Z kolei mocny spadek notowań funta w związku z decyzją Brytyjczyków o Brexitcie sprawił, że wzrosły koszty importu tego specjału. Z tego powodu, ceny trufli nie spadły tam o wspomniane 30 procent. Obniżka wynosi około 14 procent. Dlatego tamtejszy rynek nie będzie korzystał w pełni z tegorocznej obniżki.